Hans Biesheuvel
Hans Biesheuvel
Voorzitter ONL voor ondernemers

Vrijwel nooit zien we dat die ene mkb’er zonder samen te werken in een ander land succes heeft.

Opkomende economieën bieden veel kansen voor start-ups en mkb-bedrijven die ecosystemen kunnen creëren of betreden. In de praktijk betekent dit voorbereiden, onderzoek doen, samenwerken en investeren in relaties. 

Nederlanders hebben de neiging om op de bonnefooi naar het buitenland te gaan, of te denken dat alleen een handelsmissie voldoende is. Vergeten wordt dat ieder land anders is, een eigen cultuur en gebruiken heeft en relaties vergt.

Inleven en onderzoek doen naar het land is noodzakelijk. Ook in het buitenland betekent succesvol zakendoen investeren in relaties. 

Samen sta je soms sterker. Met zeventien Nederlandse bedrijven rondom de luchtvaart ging ik naar Brazilië. Stuk voor stuk goede bedrijven met mooie producten die zelf geen opdrachten kregen bij de Braziliaanse vliegtuigbouwers.

Samen waren deze bedrijven echter een dermate sterke partner dat de vliegtuigbouwers grote orders plaatste bij alle betrokken ondernemers. 

Een ander voorbeeld is Sri Lanka, dat Nederlandse koeien had gekocht om een eigen melkproductie op te zetten. Aan de andere kant van de wereld gaven die echter veel minder melk. Individuele plannen en ondernemingen konden hier niets aan veranderen.

De oplossing kwam uiteindelijk door naar de hele keten “van gras naar glas” te kijken. Niet alleen werd het probleem opgelost, door in ecosystemen te denken kregen ondernemers uit de hele keten goede handel in Sri Lanka. 

In Afrika zijn 7 van de 10 landen snel groeiende economieën, terwijl er weinig Nederlandse bedrijven actief zijn.

Hier liggen grote kansen voor start-ups en mkb-ondernemers. Denk dus niet dat ze daar op ons zitten te wachten.  Maar met voorbereiding, slimme samenwerkingen en goede relaties kunnen Nederlandse ondernemers ook deze markten veroveren.