Abdelouahab Bellouki

Abdelouahab Bellouki
Ambassadeur voor Marokko in Nederland

“Marokko is een stabiel land. Die stabiliteit wordt gevoed door de grote en nog altijd voortdurende hervormingen sinds de jaren negentig, gericht op het verbeteren van het investeringsklimaat, op het moderniseren van de financiële markten en de infrastructuur en op het verzekeren van positieve macro-economische indicatoren.

Strategische keuzes

In een ranking van het World Economic Forum uit 2013 blijkt Marokko de meest competitieve economie in Noord-Afrika. Marokko’s geografische ligging vormt een knooppunt tussen Europa, Afrika en de Arabische wereld. Dit maakt directe toegang tot enorme markten mogelijk, zeker omdat Marokko met heel wat landen free trade agreements heeft afgesloten.

Tussen Marokko en de EU kunnen al veel producten tariefvrij worden verhandeld en momenteel wordt er onderhandeld voor uitbreiding van die afspraken.

Marokko heeft de afgelopen jaren bovendien strategische keuzes gemaakt. Om investeerders aan te trekken zijn veel incentives in werking gesteld, in sectoren als luchtvaart, automotive, electronica, offshore, ICT, agri-business, textiel, bouw, energie, water en elektriciteit.

Door het hele land worden tax free areas gecreëerd. Regionale investeringscentra functioneren als one-stop-shop. Toegang tot kredieten wordt makkelijker gemaakt. In ‘Doing Business 2014’ van de Wereldbank staat Marokko op nummer 39 op de ranking van landen waarin het makkelijk is om een bedrijf te starten.

Het aantrekkelijk maken van innovatieve investeringen staat hoog op de agenda in Marokko.

Innovatie hoog op agenda

Daarnaast is Marokko in de ‘Climate Change Performance Index 2014’ het vijftiende land op wereldschaal en eerste in Afrika en de Arabische wereld. De auteurs ervan zeggen: “Het is opmerkelijk dat Marokko probeert sociaal-economische ontwikkelingen in te zetten voor een groene economie en dat het land een verscheidenheid aan initiatieven en programma’s inzet voor dit doel.”

Het aantrekkelijk maken van innovatieve investeringen staat hoog op de agenda in Marokko. Dat is de sleutel voor groei, werkgelegenheid, concurrentiekracht en de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Zo streven we ernaar de nieuwe digitale kloof te overbruggen – door ontwikkeling van de infrastructuur, maar ook in economisch en sociaal opzicht. Betere toegang tot ICT en het aanmoedigen van ICT-gebruik zal een duurzame economische groei stimuleren en een boost geven aan de welvaart.

Uitdagingen

Natuurlijk blijven er uitdagingen, obstakels en te nemen hordes. Maar Marokko is vastberaden om die te overwinnen - door het uitbreiden van de hervormingen, door te luisteren naar investeerders en door een betrouwbare partner te zijn voor elke investeerder die het pad wil volgen van de vele grote buitenlandse investeerders die hem voorgingen.” Dit is een verkorte en bewerkte versie van de speech van de ambassadeur tijdens de AMDIconferentie over investeren in Marokko, begin februari in het Hilton Hotel in Amsterdam.