In grote steden in ontwikkelingslanden vormt afval vaak een groot probleem. Zo ook in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, waar de vele groente- en fruitmarkten dagelijks goed zijn voor 20 ton organisch afval. Dat zorgde op straat voor onhygiënische situaties.

World Wide Recycling (WWR) uit Voorst opende daar eind 2008 de eerste fabriek voor het composteren van groente- en fruitafval. Projectmanager Sander Steenbruggen van WWR vertelt: “We laten het fruitafval in containers ophalen en verwerken het in verschillende fasen tot compost. Het mes snijdt aan meerdere kanten. Dhaka heeft minder problemen met het organisch afval. En tegelijk komt meer goede compost beschikbaar, wat voorziet in de enorme lokale behoefte.

De boeren in Bangladesh gebruiken veel kunstmest, maar met de natuurlijke compost kunnen de boeren de opbrengst van hun oogst verhogen.” WWR heeft hiermee voor het eerst haar kennis en kunde in een ontwikkelingsland succesvol toegepast. “Dit zet de deur open naar volgende projecten.”

Melkproductie in Pakistan

Het tweede voorbeeld komt uit Pakistan. Dat land heeft meer dan 26 miljoen buffels en 24 miljoen koeien. Toch kunnen deze aantallen niet voldoen aan de vraag naar zuivelproducten. Een oplossing daarvoor is het verhogen van de melkproductie per koe via kunstmatige inseminatie. Het fokbedrijf CRV International richtte daarvoor met The Blue Link de joint venture ProFarm op. The Blue Link heeft kennis over het opzetten van bedrijven in ontwikkelingslanden.

ProFarm draait dus goed, en de lokale bevolking vaart er wel bij.

Vanuit een hoofdkantoor en met acht regionale distributiecentra faciliteert ProFarm vanaf 2007 de kunstmatige inseminatie van koeien in de provincie Punjab. Het bedrijf heeft veertig lokale medewerkers in dienst, en leidde daarnaast ruim 500 Pakistani op. Op brommertjes met koelboxen bezoeken deze mensen boerderijen in Punjab. Het sperma en het benodigde ‘gereedschap’ kopen zij bij ProFarm. “Boeren zien nu dat hun koeien meer melk geven”, vertelt Joachim Westerveld van The Blue Link.

“Met als gevolg dat het aantal aanvragen bij ons stijgt.” ProFarm draait dus goed, en de lokale bevolking vaart er wel bij: de inseminatoren verdienen een goed inkomen en de boeren profiteren van de hogere melkproductie van hun koeien. Inmiddels biedt het bedrijf ook diensten aan op het gebied van voeding en beheer van vee, wat eveneens van invloed is op de melkproductie.

Ideaal klimaat

Het derde voorbeeld is het Aalsmeerse bloemenbedrijf Esmeralda Farms, met kwekerijen in Colombia, Ecuador, Costa Rica en Mexico. Een aantal jaren geleden zette het bedrijf in Peru een hypericumkwekerij op van acht hectare. Een paar jaar later is de oppervlakte meer dan verdubbeld en levert het eenvijfde op van de totale omzet.
Het kost Loui Hooyman van Esmeralda Farms 16 uur in het vliegtuig en nog eens 9 uur in de auto om in het hooggelegen stadje Caraz in Peru te komen.

“Het ligt inderdaad niet naast de deur. Maar het is hier kwalitatief gewoon super. Het klimaat is op deze plek ideaal voor het kweken van de hypericum. En de arbeidskosten zijn laag.” Bij de joint venture Esmeralda S.A.C. werken inmiddels ruim 180 lokale inwoners. “Inmiddels hebben we een oppervlakte van twintig hectare. Het succes is te danken aan de betrokkenheid en de groene vingers van de lokale mensen en onze lokale partner. Ze weten wat ze doen en problemen lossen ze snel op. Ik was vooraf nog onzeker over dit project, maar ik had geen betere beslissing kunnen nemen!”