Prashant Khemka

Prashant Khemka
CIO en Portfoliomanager Emerging Markets bij Goldman Sachs Asset Management

Het is geen homogene groep, zoals de ontwikkelde landen dat veel meer zijn. Het inkomen per hoofd van de bevolking in Zuid-Korea komt bijvoorbeeld in de buurt van die in vele ontwikkelde landen. Een groot deel van de bevolking in India heeft echter nog steeds een levensstandaard, die vergelijkbaar is met die van ‘frontier markets’, al is het een stabiele democratie.

Weerbericht der opkomende markten

Het gaat over een groep van 25 landen, dat is een beetje als proberen te zeggen hoe het weer vandaag is in de hele wereld. Om die vergelijking vast te houden: China verkeert op dit moment in een Noord-Europese winter. Het heeft na de wereldwijde crisis de enorme groei niet laten dalen tot natuurlijke proporties, maar met kapitaalinjecties hoog gehouden. Het is zeer de vraag of dat duurzaam zal blijken. 

En dan Rusland, dat zich midden in het hurricane season bevindt. De vraag is hoe groot de schade straks zal blijken te zijn. De olieprijzen dalen en dat heeft op een exportland als Rusland veel invloed. Zuid-Afrika kampt op haar beurt met structurele problemen als werkloosheid, ongelijkheid en inflatie, die niet in een paar maanden of zelfs jaren zijn opgelost.

Een zonnige zomer

Olie-importerende landen als India en Indonesië profiteren nu juist. India zit op dit moment in de vroege dagen van wat wel eens een lange en zonnige zomer zou kunnen worden. Bij de verkiezingen is er een centrumrechtse partij aan de macht gekomen, met een president die een trackrecord heeft op het gebied van groei en ontwikkeling.

Meest gunstig is de situatie in India, Indonesië en Mexico, meest zorgelijk zijn China, Rusland en Zuid-Afrika.

De verwachtingen zijn goed, de regering hoeft geen wonderen te verrichten om gemakkelijk op 7 tot 8 procent groei uit te komen de komende drie jaren. Om dezelfde redenen heeft Indonesië ook de wind in de zeilen: het land profiteert van lage olieprijzen en politiek gezien zijn de prognoses positief. Mexico profiteert van de nauwe banden met de VS, waar de economie aantrekt.

Vooruitblik

Dat zijn de macro-economische verschillen. Meest gunstig is de situatie in India, Indonesië en Mexico, meest zorgelijk zijn China, Rusland en Zuid-Afrika.  Maar in ál deze landen kunnen we goede investeringen vinden. De afgelopen jaren hebben emerging markets als beleggingscategorie ondergepresteerd in vergelijking met ontwikkelde landen. Vooruitblikkend is er geen reden om te denken dat ze hen zullen overtreffen, maar ook niet om te denken dat zij achter zullen blijven. Het is nu geen betere of slechtere tijd dan ooit om in te stappen.

Al zijn de opbrengsten onvoorspelbaar, over één ding kan iedereen het eens zijn: emerging markets zijn inefficiënt. En hoe inefficiënter een beleggingscategorie is, hoe groter de kans is dat een goed beheerd fonds boven verwachting zal presteren. Met een goed beheerde portfolio, over een redelijk lange termijn, is het aannemelijk voor beleggers een opbrengst met dubbele cijfers te verwachten.”