Griekenland

Aantal inwoners: 11 miljoen
Bbp: 242 miljard USD

Recente ontwikkelingen: Griekenland ging de afgelopen jaren onder invloed van de crisis van ontwikkeld land naar land in ontwikkeling. In 2012 en vooral in 2013 was er verbetering. Dit jaar verliezen beleggers weer het vertrouwen in Griekse aandelen. De beurs daalt bijna 19% – de weg naar duurzaam herstel lijkt nog niet gevonden.

Turkije 

Aantal inwoners: 75 miljoen
Bbp:  820 miljard USD

Kansen: Turkije is met haar jonge bevolking (de helft daarvan is jonger dan 30 jaar) een van de snelst groeiende economieën. Het land vormt bovendien een brug tussen Europa, Azië en het Midden-Oosten.

Rusland

Aantal inwoners: 144 miljoen
Bbp: 2097 miljard USD

Recente ontwikkelingen: 2014 was geen goed jaar voor beleggers in Rusland. De inmenging in Oekraïne leidde tot internationale sancties en ook de olieprijs (goed voor 70% van de export) daalt. De MSCI Russia kelderde in 2014 (tot en met november) met 22,6%.

Egypte

Aantal inwoners: 82 miljoen
Bbp: 272 miljard USD

Kansen: Egypte is qua inwoneraantal het grootste land in het Midden-Oosten, met een zeer gediversifieerde economie. Na veel onrust in de afgelopen jaren, trekt de economie nu weer langzaam aan. Interessant voor land- en tuinbouw, logistiek en energie.

Filippijnen

Aantal inwoners: 98 miljoen
Bbp: 272 miljard USD

Kansen: De Filippijnen belooft een van de snelst groeiende markten te worden, mede dankzij een welvarende en jonge middenklasse. Sectoren als agri-food, logistiek en infrastructuur bieden mogelijkheden.

Argentinië

Aantal inwoners: 42 miljoen
Bbp: 610 miljard USD

Recente ontwikkelingen: Dat Argentinië niet aan haar betalingsverplichtingen kan of wil voldoen, lijkt de beurzen niet te deren. In 2013 noteerde de MSCI Argentina een plus van 58,8%, om dit jaar rustig door te stijgen met bijna 46%. Wellicht komt dat door de diepe kniebuiging die in 2011 en 2012 werd gemaakt.

India

Aantal inwoners: 1,2 miljard
Bbp: 1887 miljard USD

Recente ontwikkelingen: De afgelopen tien jaar maakte India de verwachtingen niet helemaal waar. Maar met de komst van de liberale premier Modi staat de grootste democratie ter wereld nu weer volop in de belangstelling. De MSCI India steeg in 2014 tot en met november met 45,5% en was daarmee na Egypte de best presterende beurs wereldwijd.

Indonesië

Aantal inwoners: 250 miljoen
Bbp: 868 miljard USD

Recente ontwikkelingen: Vorig jaar zat Indonesië in de hoek waar de klappen vielen, nu zit het land weer in de lift, onder meer door de komst van de nieuwe president Widodo. Ondanks het feit dat fondsen die beleggen in Indonesië in 2014 het vermogen met ruim een kwart zagen afnemen, waren de prestaties van de Indonesische beurs buitengewoon, met een plus van ruim 40%.