Top 8

Naast de positionering is een strategische notitie vastgesteld onder de naam Route 2020 die is gebaseerd op doelstellingen in het sportieve, het economische en het belevingsdomein. In al die drie domeinen is de ambitie om in 2020 weer of nog steeds deel uit te maken van de Europese top 8 wat betreft leagues.

Top 8 in het sportieve domein is een enorme uitdaging om voor elkaar te krijgen zegt Jacco Swart, directeur Eredivisie. “Daar hebben we als organisatie ook weinig invloed op want dat ligt vooral bij de clubs en hoe zij presteren. Een van de dingen die we wel aan het bekijken zijn is of de huidige competitieopzet van Eredivisie, Eerste Divisie, KNVB Beker en Cruijff Schaal nog goed is of dat we zaken moeten opfrissen of misschien zelfs wel rigoureus veranderen. Alle opties liggen nog open.”

Als we achtste kunnen blijven win je wel de slag met Polen, Portugal, België etc.

Op economisch gebied staat de Eredivisie nu net in de top 8 van de Europese voetbaleconomieën. “De Top 5 is daarbij ver uit het zicht en ook de nieuwe voetbaleconomieën Rusland en Turkije lopen van ons weg. Als we achtste kunnen blijven win je wel de slag met Polen, Portugal, België etc.”

Het economische domein bestaat uit inkomsten uit ticketing, marketing/sponsoring en mediarechten. Volgens Swart zal er overal een plusje gescoord moeten worden. “En er zijn natuurlijk nieuwe markten die opengaan zoals de kansspelmarkt. Ook e-sports en e-gaming biedt kansen om in commercieel opzicht te groeien.”

De prestaties op het gebied van beleving, imago en de maatschappelijke rol zijn wat lastiger te vergelijken met andere landen, zegt Swart omdat overal anders wordt gemeten. “Maar daar scoren we op dit moment zeker binnen de top 8. Die lijn moeten we samen met de clubs doorzetten.”

Champions League

Natuurlijk zijn ontwikkelingen niet los van elkaar te zien. Zo heeft de recente beslissing van UEFA over de deelname van clubs uit de kleinere competities in de Champions League effect op de uitstraling van de Eredivisie.

Swart, die behalve directeur van de Eredivisie CV ook bestuurder is in de European Professional Football Leagues (EPFL), de organisatie van kleinere leagues in Europa, is laaiend op UEFA en met name over de manier waarop de besluitvorming is verlopen over het nieuwe Champions League format.

“We zijn tot een bepaald niveau bijgepraat en daarna is de deur dichtgegaan en zijn we volkomen gepasseerd in de besluitvorming. Dat is niet de nieuwe transparantie die je verwacht. UEFA moet zorg dragen voor alle clubs en alle landen.”

Maatschappelijke positionering Eredivsie


Lees hier de visie van directeuren Alex Tielbeke en Jacco Swart over de maatschappelijke positionering van de Eredivisie.