Tien miljoen sporters

Tien miljoen Nederlanders – twee derde van de bevolking - doet maandelijks aan sport. Zo’n 8 miljoen Nederlanders – de helft van de bevolking – doet wekelijks aan sport. De afgelopen decennia is de sportdeelname gestegen, maar de laatste jaren is de sportdeelname vrij stabiel. Mannen en vrouwen doen in vrijwel gelijke mate aan sport.
 


(Klik op de figuur om te vergroten.)

Ouderen en lager opgeleiden sporten minder dan jongeren en hoger opgeleiden. De meest beoefende sporten zijn fitness, zwemmen, wandelen en hardlopen. Veldvoetbal komt op de vijfde plaats. In vergelijking met veel Europese landen is de sportdeelname in Nederland hoog, al kan ons land niet tippen aan de participatie in Scandinavische landen.


27.000 sportverenigingen, 18.000 sportaccommodaties en 1,5 miljoen sportvrijwilligers

Nederland is 27.000 sportverenigingen, 18.000 sportaccommodaties en 1,5 miljoen sportvrijwilligers rijk. Nederland behoort daarmee wereldwijd tot de absolute top. De laatste jaren daalt het aantal sportverenigingen licht, mede door fusies. Daarmee groeit het aantal leden per vereniging (momenteel gemiddeld 200 leden per vereniging). Er zijn in Nederland elf sportaccommodaties per 10.000 inwoners. Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de Nederlandse sport. Sportvrijwilligers zijn gezamenlijk jaarlijks twee miljoen uur actief, in totaal 52.000 FTE.
 


(Klik op de figuur om te vergroten.)


Dertiende en vijfde positie medailleklassement Olympische Zomer- en Winterspelen

Tijdens de Olympische Spelen van Londen (2012) en Sotsji (2014) behaalde de Nederlandse equipe respectievelijk een dertiende en een vijfde positie in het medailleklassement. De hoogste posities die Nederland ooit haalde waren achtste (Sydney 2000) en vierde (Sapporo 1972). In vergelijking met de jaren tachtig en negentig presteren Nederlandse atleten nu beduidend beter. Tijdens de Paralympische Spelen in deze jaren sleepten de Nederlandse Paralympiërs respectievelijk een tiende en een veertiende plaats in de wacht. Het merendeel van de Nederlandse bevolking vindt het belangrijk om te investeren in topsport, mits dat niet ten koste van de breedtesport gaat.
 


(Klik op de figuur om te vergroten.)


Negen miljoen volgers van sport

Negen miljoen Nederlanders – bijna twee derde van de bevolking – volgt wekelijks sport in de media.  Elf miljoen Nederlanders – drie kwart van de bevolking - doet dat maandelijks. De televisie is nog steeds het meest in trek om sport te volgen, maar  internet en social media zijn bezig aan een snelle opmars. Sportuitzendingen op televisie domineren steevast de top-10 van meest bekeken tv-uitzendingen. In 2012 bestond 70 procent van de 100 meest bekeken tv programma’s (en negen uit de top-10) uit sportuitzendingen. 9,1 Nederlanders zagen de halve finale Nederland-Argentinië tijdens de WK voetbal 2014, een record in de geschiedenis van de sporttelevisie. Jaarlijks zijn sportevenementen goed voor 77 miljoen bezoeken.
 

(Klik op de figuur om te vergroten.)


Sportuitgaven: zeven miljard euro door huishoudens, 460 miljoen euro door sponsors

Met 12,3 miljard aan bestedingen (1,3% totaal), 6 miljard bijdrage aan het bruto binnenlands product (1%) en 150.000 werkzame personen (1,7%) vormt de sport een economische sector van betekenis. Nederlandse huishoudens besteden jaarlijks zeven miljard euro aan sport, per huishouden komt dat neer op bijna 500 euro per huishouden per jaar (1,6% van de totale bestedingen). Sponsoren investeren jaarlijks 460 miljoen euro in de sport, de overheid netto 1.240 miljoen (waarvan 90% door gemeenten – geld dat vooral gebruikt wordt voor accommodaties).
 


(Klik op de figuur om te vergroten.)

Bron: voor deze publicatie hebben we dankbaar gebruik gemaakt van gegevens van het Mulier Instituut, het Sociaal en Cultureel Planbureau, NOC*NSF, het Centraal Bureau voor de Statistiek, SponsorMaps en de Europese Commissie.