Peter Sprenger

Peter Sprenger
Voorzitter Nederlandse Volleybalbond

Sport is voor iedere marketeer een product om tot over de oren verliefd op te blijven. Het heeft namelijk iets wat veel producten van nature niet hebben: emotie.

En in onze huidige ‘beleveniseconomie’ gaat het vooral over die dingen waardoor mensen geraakt en geïnspireerd worden. De associatie met sport leidt al vele decennia tot succesvolle waardecreatie voor veel sponsors. Alleen de omstandigheden zijn aan het veranderen.

De platformen waarop we kijken, consumeren, bestellen en met elkaar contact zoeken zijn volledig gedigitaliseerd. Deze explosie van digitale interacties gaat aan niemand voorbij; V&D en andere verliezers kunnen erover meepraten.

Kwetsbaar voor individualisering

En toch constateren we als sport dat “we het moeilijk hebben”. Het is maar net hoe je ernaar kijkt. De ongebonden sporter heeft inderdaad zijn weg gevonden en wandelt, rent en fietst er lustig op los. Tegelijk is de georganiseerde sport via verenigingen en sportbonden kwetsbaar voor de maatschappelijke trend van individualisering. In dit dilemma ligt de grootste kans voor de bestaande sport. En technologie gaat daarbij helpen.

De digitale technologie van vandaag maakt activiteiten schaalbaar zonder het persoonlijke karakter te verliezen.

De digitale technologie van vandaag maakt activiteiten schaalbaar zonder het persoonlijke karakter te verliezen. Sportorganisaties moeten zich daarom meer ontwikkelen als hybride organisaties. Aan de ene kant leden optimaal bedienen, aan de andere kant een marketingorganisatie ontwikkelen die een actieve rol speelt in het eigen sportdomein. Wel of geen lid, wel of niet gebonden, passief of actief sportend, het maakt allemaal niet meer uit. Als sport eeuwenlang fysiek heeft kunnen verbinden, kunnen ze het virtueel ook.

In de kern hebben sportorganisaties in onze digitale economie dezelfde opdracht als commerciële organisaties. Niet de producten zijn het ultieme doel, maar relevant blijven en een duurzame binding bouwen. Daarna volgt in de digitale wereld van sponsoring, marketingdata en e-commerce het geld wel. Om dit te bereiken moet een organisatie wel investeren in het leren kennen van leden, klanten én fans. Het ontsluiten van de juiste data en gebruiken van nieuwe datastromen is dus cruciaal.

Nieuwe businessmodel

Dat is de pijler onder de concurrentiepositie van de sport. Daarom is het goed om te zien dat sportbonden in het zwemmen, wandelen, hardlopen, watersport en gehandicaptensport al serieuze initiatieven hebben genomen. Ook sporten als volleybal en handbal hebben hun strategie al aangepast aan de nieuwe werkelijkheid.

De sportwereld heeft eigenlijk het meest fantastische bezit dat iemand zich kan wensen in deze digitale wereld: content, verhalen, passie en fans. In de community die ze bij elkaar brengen, schuilt de waarde van het nieuwe businessmodel van de sport. Digitaal is de toekomst voor de sport. Sportorganisaties die deze hybride rol omarmen, hebben een geweldige toekomst.

Ze versterken hun positie binnen bestaande markten (leden) en nieuwe markten (fans en ongebonden sporters). Zo kunnen ze meegroeien in een sportmarkt die in economische termen double digit blijft groeien. Ze hebben namelijk iets in handen wat telt in deze wereld: een natuurlijke en onvoorwaardelijke band met grote groepen loyale fans. Forever!