Met een hoger doel, voor alle partijen. Wie kennis en kunde heeft, hoeft zich immers niet langer op de randzaken te richten. Las je in die tijd zo nu en dan eens een krantenstuk over golf, dan ging het steevast over de ruiten broeken, de kakkineuze gedragingen van het publiek en het champagnebuffet in het VIP-dorp. De sport zelf kwam er meestal maar bekaaid vanaf in de kolommen.

Niet dat het de journalistiek te verwijten viel, feitelijk was er – behalve het kleine kringetje dat voor de vakbladen schreef – niemand die echt verstand had van de sport. “Dat moest veranderen’’, vond ook Daan Slooter, sinds 2004 directeur van het KLM Open. ’’Het ging in de media zelden over de sport, terwijl er zoveel mooie dingen op de golfbaan gebeurden. Wij vonden dat het tijd was voor meer serieuze verhalen over golf.’’

Blik achter de schermen

Informeer de pers over de tactieken en technieken, laat ze een toernooi van dichtbij meebeleven, geef ze een blik achter de schermen, biedt ze de kans met topspelers van gedachten te wisselen. Zo worden niet alleen hun verhalen beter, maar ook de kennis in den lande – onder de lezers en kijkers - groter.  This is Golf vond het vanuit de bedrijfsfilosofie een logische keus.

“Bij de financiering van de evenementen die wij organiseren zijn we voor een groot deel afhankelijk van sponsoring."

Norbert Chevalier, één van de drie directeuren van het sportmarketingbureau dat sinds 2007 TIG Sports heet: “Bij de financiering van de evenementen die wij organiseren zijn we voor een groot deel afhankelijk van sponsoring.

Maar het begint niet met een sponsor. Het draait om de sport, dat is de basis. De beste golfers, de beste voorzieningen, een mooie strijd. Een goede organisatie bovendien. Als je dan voor media-aandacht zorgt, de mensen goed informeert én zo volle tribunes trekt, kun je bij sponsors aankloppen met een mooi product.’’

Het draait om de sport

Vanaf het begin van de samenwerking tussen TIG en de KLM ontrolde het marketingbureau een strategie die gericht was op informeren van de potentiële bezoeker, de kijker, de liefhebber. Er werd een mediateam opgetuigd. En er kwam destijds unieke toernooiradio, die dankzij oortelefoontjes in de baan te volgen was. Bovendien verscheen een gratis krant aan het firmament, wekelijks.

“Het was in de tijd dat Spits, Metro en De Pers opkwamen. Dat wilden wij ook.’’ Golf Weekly werd geboren, een magazine dat gratis bij nagenoeg alle golfbanen in Nederland mee te nemen was. “Een blad vol informatie, maar voor ons ook een ideaal platform om ons evenement te promoten.’’ Slooter zag het toernooi, waarvan hij samen met TIG in 2004 de organisatie overnam, snel groeien.

Hoofdsponsor KLM én overige geldschieters leverden hun inspanningen. En de media-aandacht nam gestaag toe. “De zichtbaarheid is voor sponsoren natuurlijk toch belangrijk’’, aldus Chevalier. Een goede coverage van het evenement op televisie was daarom dan ook onontbeerlijk.

Potentiële golfers

Golf op televisie vraagt echter veel zendtijd. Te veel, naar oordeel van de meeste omroepen. Slooter: “Van de NOS kunnen wij niet vragen dat ze elke week vier dagen lang live drie á vier uur uitzenden.’’ Programma’s op zenders als RTL7, dat zowel de zakelijke als sportieve kant belichtte, hielden ook nooit lang stand. “Omdat er maar weinig zenders waren die zich echt hard wilden maken voor golf.’’

Met Sport1 is dat anders. “Die hebben een kanaal dat 24 uur lang volledig dedicated is, alle toernooien op de Amerikaanse, Europese en Aziatische Tour laat zien. 24 uur golf op tv, het meeste live, dat kan daar. Golfers zijn potentiële kijkers, kijkers zijn potentiële golfers.’’

"Golfers zijn potentiële kijkers, kijkers zijn potentiële golfers."

Meebeleven

De NOS is, in het weekeinde, ook nog jaarlijks van de partij op het KLM Open. De overwinning van Joost Luiten in 2013 trok er zo’n 700.000 kijkers. “Dat zijn mensen die we niet zouden willen missen’’, aldus Chevalier. Slooter kent de exacte cijfers niet, maar weet dat ruim honderd miljoen mensen zijn toernooi kunnen zien, onder meer via The Golf Channel.

“Ik heb dat weleens aangegeven bij het Nederlands Bureau voor Toerisme. Dat is toch een mooie mogelijkheid om promotie voor je land te maken, of voor Nederlandse bedrijven om je wereldwijd te manifesteren. Naar mijn smaak wordt daar nog te weinig op ingehaakt.’’ Dichter bij huis zijn er wel ontwikkelingen. Sinds dit voorjaar is TIG Sports ook risicodragend partner in het platform golf.nl. “We zijn complementair, kunnen veel voor elkaar betekenen.’’ Het platform voorziet zowel in nieuwe, als oude media. Print en internet, social media bovendien, worden gebruikt om golfers te bereiken.

Met het doel de sport in Nederland verder te laten groeien en bedrijven die de sport omarmen een podium te geven. “Wij verwachten veel van het totale off- en online concept. De doelgroep kan er straks uiteindelijk werkelijk alles vinden, we zullen de informatie gaan personaliseren. De NGF heeft beter dan welke partij ook in kaart wie er in Nederland golfen, hoe vaak ze dat doen en hoe goed ze het kunnen. Het is de bedoeling straks al die mensen op maat te bedienen.’’