Met een oranje én maatschappelijk hart wil men met het Oranje Peloton het sportieve fietsen in Nederland leuker maken. Oranje Peloton is een initiatief van de Nederlandse Staatsloterij om de brede groep van recreatieve- en toerfietsers te bereiken. Er zijn inmiddels bijna 1 miljoen sportieve fietsers in Nederland die regelmatig een rondje trappen. Wekelijks kunnen toerfietsers meedoen aan één van de ruim 3000 toertochten die jaarlijks in Nederland plaatsvinden. Team Roompot vormt de kopploeg van dit Oranje Peloton.

Platform

“Onze filosofie met Team Roompot sluit mooi aan op het initiatief van de Staatsloterij”, vindt Michael Zijlaard, teammanager van de Nederlandse wielerploeg. “Dat de renners bijdragen aan een maatschappelijke component staat letterlijk in onze visie. Wij zijn een 100% Oranje wielerploeg met allemaal mensen die gepassioneerd zijn door de wielersport waarmee we jonge talenten een kans willen geven.

Dat de renners bijdragen aan een maatschappelijke component staat letterlijk in onze visie.

Maar we willen ook graag de grote groep van Nederlandse wielerfans nauw betrekken bij het fietsen. De Staatsloterij had met de voetbalvriendjes van de KNVB en met Gelukstreffers al een platform om voetbal breed te promoten. Het sportmarketingbureau SportVibes heeft ons met elkaar in contact gebracht om te kijken of we, naast de sponsoring van onze ploeg, ook een soortgelijk maatschappelijk plan konden maken voor de ondersteuning van het toerfietsen. Daar is uiteindelijk Oranje Peloton uit voortgekomen.”

Kijkje in de keuken

“We zijn momenteel nog druk bezig met het sporttechnische deel van de ploeg”, vult ploegleider Michael Boogerd aan. “Maar er zijn volop ideeën voor activiteiten die we samen met de Staatsloterij kunnen ontplooien en die we in het sportieve schema van de ploeg kunnen passen. De renners werken daar graag aan mee.”

Dat Team Roompot zowel sportief als publicitair goed presteert levert natuurlijk aandacht voor Oranje Peloton op. De wielrenners dragen de naam Oranje Peloton op hun shirts. Maar de samenwerking gaat verder dan een logo. Team Roompot wil deelnemers aan de toertochten en evenementen heel dicht in de keuken van de ploeg laten kijken. De renners en de ploegleiders van het wielerteam zullen dan ook regelmatig aansluiten bij evenementen en toertochten die het Oranje Peloton gaat ondersteunen of organiseren. Zo kan men met de kopmannen fietsen of trainen of een kijkje in de bus nemen waar de renners zich voorbereiden.

Alles moet bijdragen aan het stimuleren van het fietsen op een brede manier.

De voorlopige apotheose van de activiteiten is dit jaar op 27 september als de ‘koninklijke’ Oranje Peloton Tocht plaatsvindt met start en finish op Paleis Soestdijk. Zijlaard: “We willen op die dag de beleving en passie van het wielrennen overbrengen. Alles moet bijdragen aan het stimuleren van het fietsen op een brede manier.”
Dat zal ook gebeuren via ex-topwielrenster Leontien van Moorsel die ambassadeur is van Oranje Peloton. “Team Roompot is een volledige mannenploeg, maar er zitten natuurlijk ook veel dames op de racefiets die we eveneens met het Oranje Peloton willen aanspreken. Daar is Leontien bij uitstek geschikt voor.”

Fusie

Oranje Peloton kan in de toekomst nog veel groter worden, maar aan vergelijkingen met het vroegere Rabo Wielerplan, dat zich zowel op de top als de breedtesport richtte, wil voormalig Rabo-renner Michael Boogerd niet denken: “Laten we eerst dit maar goed neerzetten. De Staatsloterij-ambities liggen ook niet op het vlak om zelf een eigen ploeg te hebben. Hun ambities liggen veel meer richting breedtesport en niet topsport.”

Wat de geplande fusie tussen De Lotto en de Staatsloterij betekent voor Team Roompot Oranje Peloton, is nog niet duidelijk. “We hebben momenteel met De Staatsloterij een mooie sponsor, en hoe zich dat verder zal ontwikkelen zullen we zien”, reageert Zijlaard. “We realiseren ons natuurlijk wel dat als die fusie doorgaat je een organisatie krijgt waarbinnen twee wielerploegen (Lotto is sponsor van TeamLottoNL-Jumbo, red) worden ondersteund.

Wat dat zal betekenen is koffiedik kijken. We zijn nu vooral bezig om de wielerploeg verder op poten te zetten, sportief onze topsportambities zo goed mogelijk te verwezenlijken en onze maatschappelijke betrokkenheid via Oranje Peloton en het Nederlandse fietsen te laten zien.”