Luiten had graag beter willen presteren tijdens zijn eerste Amerikaanse Tour. Volmondig geeft hij toe dat het niveau dat hij heeft laten zien niet goed genoeg is geweest. Volgens de Bleiswijker door een combinatie van factoren. Hij was minder in vorm, maar het was voor hem ook wennen om drie maanden van huis te zijn en voor het eerst een aantal Amerikaanse majors achter elkaar te spelen.

“Je laat toch een langere periode alles in Nederland achter. Je vriendin en vrienden, je coachteam."

“Je laat toch een langere periode alles in Nederland achter. Je vriendin en vrienden, je coachteam. Je bent veel meer op jezelf aangewezen. En het is de eerste keer dat ik de toernooien speel. De banen op de Europese Tour ken ik van binnen en buiten en ik weet precies wat ik kan verwachten en hoe ik mij daar op moet voorbereiden. Bovendien is het deelnemersveld op de toernooien in Amerika in de breedte wel sterker.”

Sportland

Ook de andere cultuur rondom golf en sportbeleving in het algemeen in Amerika heeft zijn invloed merkt Luiten. “De Europese Tour is niet te vergelijken met de Amerikaanse. Hoe de PGA de toernooien sportmarketingtechnisch neerzet is geweldig. Ook hoe het door de media wordt gecoverd en de uren die het op tv wordt uitgezonden. Je speelt op toernooien waar alleen al op oefendagen 20.000 mensen komen kijken. En op wedstrijddagen zijn dat er week in week uit 50.000.

Die aantallen zie je in Europa zelden. Amerika is natuurlijk het land waar alles om sport draait. De hele sportbeleving is er bijzonder. Dat is echt genieten. Je wordt er als speler ook anders ontvangen dan op de Europese tour. Je krijgt veel respect als topsporter. Van de golffans, maar ook van de media. Sporters worden als helden gezien. Ook al ben je al 50 jaar gestopt, je blijft die status houden.”

Lees meer: De 5 favoriete golfbanen van Joost Luiten.
 

Amerikaanse sponsors

Als Nederlands beste golfer is Luiten natuurlijk interessant voor sponsors. Onder andere KLM, Audi, BDO en Wilson hebben zich aan de golfer verbonden. Sponsoring is noodzakelijk voor Luiten want zeker door het verblijf in Amerika heeft hij veel kosten met de coaching en begeleiding, het reizen en de hotels. Zijn sportieve succes en dat hij nu in Amerika speelt, betekent dat de sponsorwaarde van Luiten hoger wordt en meer bedrijven geïnteresseerd raken. “Toen ik nog alleen in Europa speelde was ik als Nederlandse golfer voornamelijk aantrekkelijk voor Nederlandse bedrijven."

“Toen ik nog alleen in Europa speelde was ik als Nederlandse golfer voornamelijk aantrekkelijk voor Nederlandse bedrijven."

"Ik merk dat je nu bij andere bedrijven in beeld komt en ook Amerikaanse bedrijven je interessant gaan vinden. Je ziet dat het in de VS bij golfsponsoring dan ook om andere bedragen gaat dan in Nederland.”

Luiten is momenteel met verschillende Amerikaanse bedrijven in gesprek, maar met welke kan hij nog niet zeggen. Wel laat hij weten ook bezig te zijn met Audi voor een reclameproject dat meer internationaal gebruikt moet gaan worden door het automerk. Dat neemt niet weg dat Nederland nog steeds de belangrijkste markt voor Luiten en zijn sponsoring is.

Chubby Chandler

Voor Nederland doet Luiten de sponsorwerving zelf, samen met zijn vader. Voor de internationale sponsorships staat hij onder contract bij ISM, het sportmarketingbureau van de legendarische Andrew ‘Chubby’ Chandler. “Zij regelen internationaal alles voor mij. Inschrijvingen, vluchten, hotels, sponsoring. Zo’n bureau heb je nodig om dingen goed en snel te regelen. Dat moet geen zorg zijn als je speelt. Zij hebben meerdere golfers onder contract staan en dat is ook makkelijk voor de aansluiting met andere spelers.”

Komende maanden speelt Luiten afwisselend in Europa en in Amerika. Natuurlijk kijkt hij weer uit naar het KLM Open in september, het toernooi waarvan Luiten ook ambassadeur is. Dat houdt in dat hij bij persconferenties aanwezig is, masterclasses verzorgt voor KLM en bijvoorbeeld meewerkt aan een videoboodschap voor Flying Blue-deelnemers.

“Het KLM Open blijft een erg belangrijk toernooi voor mij. Je staat vol in de schijnwerpers. En het heeft de laatste jaren natuurlijk ook sportief goed voor mij uitgepakt. Na de majors komt voor mij direct het KLM Open als hét toernooi om te spelen. Ik hoop weer een goed jaar te hebben en op de laatste dag nog bovenin mee te spelen. Dat is ook voor het Nederlandse publiek het leukste.”