Het gebruik van LED boarding wordt steeds toegankelijker voor kleinere clubs en evenementen. Joost Broerse, commercieel directeur bij PEC Zwolle, en Paul van der Kraan, directeur Voetbal Nederland van SportLED, leggen uit wat dit betekent wat betreft dienstverlening aan bedrijven, sponsors, fanbeleving, en dus ook qua inkomsten. Zes jaar geleden is de Coöperatie Eerste Divisie (CED) aan de slag gegaan met LED boarding voor de clubs in de Jupiler League.

Tot dan leek LED boarding voor die clubs onbereikbaar vanwege de hoge kosten. Door dit vernieuwende initiatief konden de kosten voor de clubs teruggebracht worden en konden de clubs profiteren van de extra mogelijkheden wat betreft boarding. “Het zorgt op meerdere vlakken voor extra inkomsten”, zegt Broerse. “Met de LED boarding kunnen we er voor zorgen dat onze sponsors hun boodschap op een fraaie en impactvolle manier kwijt kunnen.

Het is een aantrekkelijk communicatiemiddel voor bedrijven die landelijke exposure zoeken omdat het opvalt en door miljoenen mensen op televisie bekeken wordt. Daarnaast zijn er regionale bedrijven die juist graag in het stadion bij de bezoekers met een op maat gemaakte boodschap onder de aandacht komen. En we hebben zelf actuele boodschappen die we op deze manier uitstekend kunnen communiceren.”

Flexibiliteit

De inkomsten door het gebruik van de LED boarding zijn zo’n 30% gestegen en zorgen daarmee voor een substantieel extra deel van de omzet. “Meestal bieden we de boardingmogelijkheden aan in één pakket waar ook andere sponsorrechten in zitten. Natuurlijk alleen aan niet met onze eigen sponsors concurrerende bedrijven. En als we weten dat er minuten over zijn, kan er door bedrijven ook incidenteel gebruik gemaakt worden van de boarding.”

De opbrengst van de boarding wordt ook verhoogd doordat wedstrijdbeelden tegenwoordig op veel meer platformen en formats te zien zijn dan vroeger toen alleen die alleen bij Studio Sport te zien waren. “Daar kun je in de toekomst op inspelen met de boarding en dat verhoogt de waarde van de boarding.”

Broerse merkt dat bedrijven enthousiast reageren op de nieuwe mogelijkheden die de LED boarding biedt. “Platte sponsoring verdwijnt steeds meer. Sponsors willen veel meer iets bijdragen of specifieks communiceren. Daar is LED boarding een uitstekend middel bij. Je kunt heel makkelijk je boodschap aanpassen op een bepaalde periode, een bepaalde wedstrijd of een actuele campagne. Maar we hebben bijvoorbeeld ook een sponsor die alleen op zaterdag op de boarding wil, en niet op zondag. Dat is nu makkelijk te realiseren. Bedrijven waarderen die flexibiliteit.”

Afremmen

Dat de mogelijkheden bijna onbegrensd zijn zou er ook voor kunnen zorgen dat bedrijven de boodschap onderschikt maken aan het gebruik, maar Van der Kraan heeft niet die ervaring. “Het is niet zo dat je bedrijven moet afremmen of dat men de meest gekke dingen wil communiceren die de boodschap juist minder duidelijk maken. Met onze ervaring weten we wat er wel en niet werkt en je adviseert natuurlijk over kleurstelling en wat je communiceert. Maar uiteindelijk is de klant koning.”

De rol van SportLED gaat overigens verder dan alleen de boarding verzorgen. In samenspraak met de club kijkt men ook vanuit een sportmarketinggedachte naar mogelijke bedrijven die tijdens wedstrijden op de boarding willen staan. Dat kan soms zelfs leiden tot een nieuw sponsorship. “De positie op de rug van het shirt van PEC Zwolle kwam dit seizoen beschikbaar. Wij hebben dat bij onze relaties onder de aandacht gebracht en daaruit is een sponsorcontract van PEC Zwolle met Consolid gekomen. We proberen er een maximale samenwerking van te maken.”

Wedstrijdbeleving

De mogelijkheden van LED boarding in de toekomst liggen in een verdere diversiteit van de kwaliteit van de boarding zelf en de snellere aansturing en updates van de content. Momenteel bestaat de technische mogelijkheid al om real-time boodschappen te tonen en kan er direct gecommuniceerd worden met de fans op de tribune, kijkers achter de tv of via de mobiele telefoon. Die grotere mogelijkheden tot interactie kunnen bijvoorbeeld interessant zijn voor toekomstige sportwedaanbieders.

Ook liggen er wat betreft de wedstrijdbeleving volop mogelijkheden in de integratie van de LED boarding met licht en geluid zoals dat eerder dit jaar op een spectaculaire manier zichtbaar was in het Philips Stadion van PSV. Broerse: “We hebben onlangs voorafgaand aan de wedstrijd tegen PSV een optreden gehad met Rico, Sticks en Typhoon en dan zorgen we ook dat de boarding daar helemaal op inspeelt.

Zoals PSV en het Philips Stadion dat integreert is voor ons nu nog niet haalbaar, maar dat gaat in de nabije toekomst zeker ook mogelijk worden. Ook actueel inbreken in de playlist omdat een sponsor bijvoorbeeld altijd op de boarding wil staan bij een penalty, zijn opties. Die real-time aanpassingen zijn technisch al mogelijk, maar de sponsormodellen moeten daar nog op aangepast worden.”

Doordat de kosten verder teruggebracht kunnen worden komt ook de plaatsing van een tweede ring LED boarding letterlijk (op televisie) en figuurlijk in beeld. Van der Kraan merkt dat steeds meer andere sporten en evenementen gebruik maken van LED boarding. Zo verzorgt het bedrijf al jaren de boarding bij de korfbalfinales, zoals onlangs in de Ziggo Dome, bij diverse jumping- en basketbalwedstrijden en tal van andere sportevenementen.