Leontien Zijlaard-van Moorsel
Ex-wielrenster en initiatiefneemster Leontienhuis

Onder leiding van professionals werkt het Leontienhuis met ervaringsdeskundigen zoals Leontien Zijlaard- van Moorsel en andere vrijwilligers. De voormalig wielrenster is de drijvende kracht achter het huis, opgezet vanuit haar eigen ervaring met anorexia en om vanuit die ervaring anderen te helpen. “Als je een eetstoornis hebt kom je in een isolement terecht”, zegt Zijlaard- van Moorsel. “Je bent alleen maar bezig met jezelf uithongeren.

Dan moet je op zoek naar nieuwe kwaliteiten in je leven. Met dit huis willen we mensen motiveren richting herstel en een hernieuwde deelname aan de maatschappij. Dat ze begrip en erkenning krijgen en gelijkwaardigheid voelen. Wij hopen dat als ze een dag bij ons zijn geweest, ze weer wat gezelligheid proeven en weer willen vechten voor hun herstel.”

Balans

Zijlaard- van Moorsel is altijd heel open geweest over haar eigen periode dat ze aan anorexia leed. Hoe confronterend is het om anderen te zien die aan dezelfde ziekte lijden? “Dat is zeker confronterend”, bevestigt Zijlaard- van Moorsel. “Maar ik weet hoe ik mij heb gevoeld en hoe ik mij nu voel. Het is zo lekker om de balans weer terug te vinden in je eigen leven. De jongeren die ik nu zie hebben nog een heel leven voor zich. Als je ziet dat een beetje extra aandacht al kan helpen dan haal ik daar zelf ook weer heel veel kracht uit.”

De betrokkenheid van Zijlaard- van Moorsel betekent niet dat het Leontienhuis zich specifiek richt op sport en sporters (hoewel er veel sporters lijden onder een eetstoornis, weet Zijlaard- van Moorsel). “We motiveren mensen om goed te bewegen. Maar je ziet dat mensen met een eetstoornis vaak  een obsessie hebben om heel veel te bewegen en veel energie te verbranden. Dat is helemaal niet leuk.

"Hoewel er veel sporters lijden onder een eetstoornis."

Het is daarom belangrijk dat je mensen goed observeert: maakt het bewegen iemand gelukkig of is het de stoornis die aanzet tot dat bewegen. Van een cocon naar een mooie vlinder; ook voor mensen met een eetstoornis is die verandering mogelijk. “Die vergelijking is zo treffend. Vanuit een ogenschijnlijk levenloze situatie ontplooi je jezelf opnieuw en slaje je vleugels uit. En je accepteert je nieuwe ‘gedaante’.”

Grand Départ

De realisering van het Leontienhuis is door tientallen bedrijven opgepakt die allemaal letterlijk en figuurlijk hun steentje hebben bijgedragen. “Als je ziet wat we hebben verwezenlijkt in zo’n korte tijd. Er ontstond een soort sneeuwbaleffect onder bedrijven. Het team dat dat voor elkaar heeft gekregen is onvoorstelbaar. Als ik zo’n team had gehad tijdens mijn wielercarrière had ik nog veel meer titels gehaald!”, zegt Van Moorsel gekscherend. “Natuurlijk zal mijn naam en mijn verhaal meegespeeld hebben, maar bedrijven werden zelf ook steeds enthousiaster en belden elkaar.”