Jaap Stalenburg
Sportcolumnist Helden en SportNext en regelmatig op Radio 1 en BNR over actualiteiten in de sport.

 

Een uurtje sporten reserveren ze via een speciale What’s App-groep met vrienden en collega’s en via het indrukwekkende media-platform van de San Francisco Giants komen de laatste newsflashes binnen over de populaire American Footballclub.

Een weekje Californië leert je meer over de toekomst van sport en commercie dan tien congressen waar sprekers hun vaste riedeltjes afwerken en net als de hele wereld niet weten waar het met de sport naartoe gaat. Een ding is zeker: vergeet de oude sponsorregel dat alles draait om dat logo dat in beeld moet komen om een bedrijf exposure te bezorgen.

Nu in 2015 praten we in sportsponsoring over maatschappelijke relevantie, reputatierisico’s en de onstuitbare opmars van de digitale wereld. De tijd van sportbonden is ook voorbij. De nieuwe generatie gaat gewoon met vrienden een toertocht op de racefiets maken. Spreekt af via een WhatsApp groep en via een software kan de rest van de wereld gewoon meekijken.

En zelf denk ik dat ook de huidige sponsormodellen stevig onder druk staan. De tijd van emotionele sponsoring is bij de corporates vrijwel voorbij. Het draait nu om ‘Value for money’, een grote maatschappelijke betrokkenheid tonen of een grappige campagne opzetten met ‘Lucky numbers’. Potentiële sponsoren zijn geen geldschieters meer maar commerciële partners en dat vraagt in de Nederlandse topsport een totaal andere mindsetting.

De sportjournalistiek zal steeds minder een factor zijn in de moderne sportcommunicatie.

Ik ben ervan overtuigd dat de volgende stap commerciële start-up’s zullen zijn met investeerders in plaats van sponsoren. Een wielerploeg die gewoon inkomsten binnenharkt in een commercieel model. Cruciaal gaat de digitale revolutie worden. De sportjournalistiek zal steeds minder een factor zijn in de moderne sportcommunicatie. Topsporters bereiken hun fans rechtstreeks via Twitter en Instagram. Of via Snapchats. De ‘Selfies’ van Sven Kramer en Koen Verweij bij de Olympische Spelen in Sotsji waren al een enorm succes.

Verder gaan grote sponsoren in zee met sportbladen om speciale ‘branded content’ te produceren, journalistieke stukken, meestal verrassend objectief, in een journalistieke omgeving. De samenwerking tussen Helden en ING bij het project #oranjeleeuwinnen voor het WK Vrouwenvoetbal laat zien dat dit soort projecten steeds relevanter gaan worden.

Terug naar Palo Alto. Een weekje Silicon Valley leert dat er in sportsmarketing een revolutie voor de deur staat die een totaal andere mindsetting vraagt. Voor iedereen: van golf-pro tot bondsdirecteur!