Voorbeelden te over van goede voornemens over duurzaamheid binnen organisaties: duurzaam omgaan met medewerkers, duurzaam omgaan met energie en gezonde producten in de bedrijfskantine etcetera.

Veel beslissingen worden genomen op grond van aannames over duurzaamheid, gecombineerd met het beschikbare budget. Of het ook zoden aan de dijk zet, is niet altijd duidelijk. Maar dat kán wel.

Door middel van het strategische besluitvormingsinstrument voor sustainable business, ontwikkeld door Annemieke Roobeek en Jacques de Swart, beiden hoogleraar aan Nyenrode Business Universiteit in Strategie en Transformatiemanagement, respectievelijk Toegepaste Wiskunde. “Met dit model simuleer je waar je met een organisatie naar toe moet. Geld (Profit) speelt daarbij een rol, maar ook de People en Planet hebben impact op een organisatie.

Impact

Het model biedt cijfermatige gegevens over de impact van duurzame investeringen op de bedrijfsresultaten. Enerzijds op wiskundig, econometrisch niveau, anderzijds op het niveau van feiten, die ten grondslag liggen aan onderzoek.

“Er ligt zoveel nuttig onderzoek op de planken over  effecten van interventies binnen een organisatie, maar die worden nauwelijks gebruikt. Wij ontsluiten die onderzoeken, combineren die met de cijfers van een organisatie, die aan de vooravond van een belangrijke investeringsbeslissing staat, en stoppen die in een model. Vervolgens kun je in een strategische dialoog met je stakeholders, aan de hand van dat model voorspellingen doen over welke interventies zinvol zijn, geld opleveren en duurzaam zijn.”

Q&Q

Volgens De Swart zijn beslissingen binnen organisaties vaak erg financieel gedreven. Daarnaast worden aannames over bijvoorbeeld duurzame inzet van medewerkers niet transparant gemaakt. Dit terwijl er behoefte is om ook niet-financiële effecten te kwantificeren. Als je bijvoorbeeld goed voor je medewerkers zorgt, dan gaat je productiviteit en je klantvriendelijkheid omhoog, wat zich vervolgens terugbetaalt.

Het vernieuwende aan de aanpak is het ‘Q&Q’ element: Enerzijds de Quant, met kennis van wetenschappelijke, kwantitatieve onderbouwing, en anderzijds de Qual, met kennis van strategische besluitvormingsprocessen, werken hier naadloos samen."

Toepasbaar

Verschillende organisaties hebben het model al omarmd, zoals Stichting IZZ, het collectief van werknemers en werkgevers in de zorg. “Maar het is ook toepasbaar in energiescourcing-vraagstukken van productiebedrijven, bij investeren in vastgoed en de zoektocht naar duurzame investeerders in social enterprises. Die kijken niet alleen naar profit, maar ook sterk naar de footprint. Dit model is heel nuttig om de kans van slagen van een dergelijke onderneming te bepalen.”