Waarom crowdfunding? “Omdat het de afgelopen jaren steeds lastiger is geworden om financiering via de bank te regelen”, vertelt Martijn van Schelven, directeur van het platform geldvoorelkaar.nl. “Maar was het aanvankelijk noodzaak, inmiddels kiezen ondernemers er bewust voor om via crowdfunding een deel van hun financiering rond te krijgen. Ook banken staan er meer voor open. Verschillende manieren van financiering kunnen heel goed samengaan.”

Soms heel snel

Wie een plan heeft en geld nodig heeft, kan de aanvraag bij een online platform indienen. Na screening en controle van gegevens wordt de aanvraag online gepubliceerd. Daarop kunnen partijen een bedrag investeren. Veelal gaat het om kleine bedragen, die bij elkaar voor een ondernemer voldoende kunnen zijn om aan het benodigde bedrag te komen. En dat gaat soms heel snel, vertelt Van Schelven. “Recent is een financieringsaanvraag van 150 duizend euro van een pizza-onderneming in enkele uren ingevuld. Je kunt investeerders aantrekken zonder dat je meteen aandelen hoeft uit te geven. Mensen die in jou investeren, worden ambassadeurs of zelfs klanten van je. Zowel ondernemers als investeerders hebben behoefte om elkaar te vinden en betrokken te zijn bij elkaars plannen en wensen.”

Crowdfunding wordt steeds professioneler, merkt Van Schelven. “Dat zie je bijvoorbeeld aan het niveau en de grootte van de projecten, de toegenomen betrokkenheid van toezichthouders, en de Crowdfunding Day Europe dit jaar waar ook banken aanwezig zijn. Crowdfunding is ook een stuk PR voor een bedrijf of initiatief. Je kunt laten zien: dit ben ik, hier sta ik voor. En het helpt je tegelijk bij je financiering. Zo sla je met crowdfunding twee vliegen in een klap.”