Paul Alfing
Beleidsadviseur Betalingsverkeer & Veiligheid Thuiswinkel.org

Betaalmethoden worden steeds beter toepasbaar voor mobiel gebruik, zegt Paul Alfing van Thuiswinkel.org. “Veel methoden zijn nu soms wat gebruiksonvriendelijk voor de telefoon of tablet omdat je bijvoorbeeld erg veel moet invullen voor verificatie. Maar er komt meer aandacht voor het gebruiksgemak.

Inloggen wordt gemakkelijker, waardoor impulsaankopen sneller plaatsvinden. Ook verwacht ik dat de mobiele variant van iDEAL, die SNS en ING al aanbieden, door meer banken geïntroduceerd zal worden.”

Verschillende betaalmiddelen

“Er wordt steeds meer online betaald. In Nederland groeit het aantal online aankopen namelijk enorm, waardoor de druk op het betalingsverkeer toeneemt. Qua gebruikte betaalproducten is de markt de laatste jaren redelijk hetzelfde. Er zijn grofweg vier manieren, waarbij het betaalmiddel iDEAL domineert.

Daarnaast komen de methoden om achteraf te betalen – zoals de acceptgiro, maar ook de machtiging om geld te laten afschrijven – op. Het voordeel daarvan is dat de eigenaar van de webshop hier vaak zelf niet voor hoeft te zorgen, omdat deze manieren zijn uitbesteed aan een betaalinstelling. Daarnaast zie je dat een betaalmiddel zoals PayPal heel populair is. Ook is er natuurlijk nog de mogelijkheid om online te betalen via creditcards.”

"Veiligheid wordt alleen nog maar belangrijker. Dat trekt kopers aan, net zoals meerdere betaalmethoden ook meerdere consumenten aanspreken.”

Wallet solutions

Alfing verwacht een toename van wallet solutions, zoals hij ze noemt, een soort accounts waarop internetgebruikers geld kunnen storten. Een andere ontwikkeling die de beleidsadviseur schetst is die van de access to account. Hierbij krijgt een derde partij toegang tot de bankrekening waardoor deze inzicht heeft in het saldo en betalingen kan faciliteren. Is dat wel safe? “Uiteindelijk moet dit op een veilige manier worden vormgegeven."

Veiligheid wordt alleen nog maar belangrijker. "Dat trekt kopers aan, net zoals meerdere betaalmethoden ook meerdere consumenten aanspreken.”

IBAN voor één Europese betaalmarkt

Internationaal gezien is het IBAN-nummer een belangrijke ontwikkeling, waardoor middels een toevoeging een rekening geschikt is voor één Europese betaalmarkt. Alfing ziet voordelen. “Niet direct voor de bedrijven die zich alleen op Nederland richten, maar wel voor webshopeigenaren die internationaal zakendoen. Mogelijk wordt nu ook een aantal tarieven door de Europese betaalmarkt gelijkgetrokken.”

Alfing hoopt dat binnen de internationale betaalmarkt de verwachtingen worden waargemaakt. “Het e-mandate, een soort elektronische handtekening, laat nog even op zich wachten omdat nog niet alle landen zo ver zijn. Jammer, omdat het een conversieverhogend middel is en dus veel voordeel voor de winkeliers heeft.”