Corina Kuiper
Associate Professor

Kuiper: ”Digitale economie verbindt alles met alles, data met data, data met mensen en mensen onderling. Het ‘Internet of things’ is ook een onderdeel van digitale economie.”

Meetbaar

“Digitale economie is altijd online kunnen zijn, robotisering, analyseren van data en dit gebruiken om dingen en mensen te verbinden. Facebook kan een nieuwe relatie voorspellen door te meten wanneer er een ‘dip’ in de berichten zit. Alles is meetbaar en met elkaar te verbinden.”

Persoonlijker

Dat verbinden is de grote trend, stelt Kuiper. “We gaan van massaproductie naar maatwerk. Niet alleen een zwarte stoel kopen, maar zelf kiezen welke bekleding we er op willen en van welk hout de stoel vervaardigd moet zijn. De rol van de consument wordt daardoor minder anoniem. Het gaat om op een massale manier zo persoonlijk mogelijk dingen verkopen. Meningen op social media zijn belangrijker dan sterren van bijvoorbeeld een restaurant.”

Data

De behoefte aan gekoppelde producten wordt steeds groter en bedrijven die zich overal voor afsluiten, redden het niet in de toekomst. “Drie soorten bedrijven hebben wel toekomst: zij die een platform bieden (Google, Apple), bedrijven die tools en producten maken die verbinden, en bedrijven die betekenis kunnen geven aan de enorme hoeveelheden data, waar nu slechts 0,5 procent van benut wordt. De hoop is dat in 2020 een derde van alle beschikbare data benut kan worden.”

Partners vinden

“Digitale economie is het hokjes denken voorbij. De concurrent wordt partner. Platformen zijn de toekomst om klanten te blijven binden én boeien. Kijk naar Uber en Airbnb, geen nieuw product, maar innovatie van het businessmodel, dáár zit de winst. Producten steeds beter en efficiënter maken, heeft geen toekomst.”

Gesloten cirkel

Wat wel toekomst heeft, is ecosystemen bouwen, een kringloop van verbonden mensen, artikelen en data. “Mijn smartwatch constateert hartritmestoornissen, Ik ga met deze data naar mijn huisarts, maar die kan er niets mee. Dan is de cirkel niet rond en heeft de data geen nut. Een goed product telt dan niet meer, het gaat om partners vinden die de cirkel kunnen sluiten in cocreatie met anderen. Digitale economie maakt dat mogelijk. Winnende bedrijven zijn zij die samenwerking zoeken en in cocreatie werken, die de eigen kracht flexibel in kunnen zetten.”