Heel uiteenlopend, maar ook zeer overeenkomstig: de deelnemers aan het gesprek hebben een goed oog voor de veranderende wens van de klant en hebben de drive om voortdurend meerwaarde te bieden om hun producten on- en offline succesvol te verkopen: ondernemen 3.0.

De ondernemers zijn te gast bij INretail, de grootste brancheorganisatie in retail non-food. Gespreksleider is Hanneke Verburg, directeur van INretail. “Ik ben vooral benieuwd naar hoe jullie ondernemen, wat maakt je succesvol, waar loop je tegenaan en wat kunnen anderen van jullie leren?”

Blurring

Robin Batens trapt af. Hij is sinds een jaar bezig met Mansion24. In zijn concept worden menswear, accessoires, muziek en café onder één dak gepresenteerd, waarbij service, smaak en vakmanschap hoog in het vaandel staan. “Ik noem het zelf een unieke winkelbeleving: van een kostuum tot knipbeurt en van bakken vol vinyl tot een biertje van de tap!“ Dit mooie voorbeeld van blurring – een innovatieve combinatie van horeca en retail – blijkt populair.

“Ik zocht een sector waarin internet nog niet ver ontwikkeld was."

Geert-Jan Smits startte in 2011 met Flinders, een webwinkel voor vooral designmeubelen in het midden en hogere segment. “Ik zocht een sector waarin internet nog niet ver ontwikkeld was. Bij mij werken nu vijftig mensen, met een omzet van 10 miljoen; het bewijs dat je ook in de woonbranche groei kunt realiseren. Leveranciers vroegen al snel waar mijn winkel was. Dat vond ik best een probleem. De gemiddelde consument komt een keer in de tien jaar in een woonwinkel voor een nieuwe tafel of bank.

Ik was ervan overtuigd dat het in ieder geval meer moest zijn dan alleen een winkel. Ik ben vanaf scratch met cafés begonnen in Groningen en Hilversum. Bezoekers drinken een biertje en gaan op de te verkopen spullen zitten en zetten hun drankje op een tafel die ze ook bij mij kunnen kopen. Het bleek een schot in de roos. De formule van Flinders groeit als kool.“

Opereer in een niche

Sanne Noorman startte Uppark als webwinkel. Ze biedt damesschoenen aan van relatief onbekende merken. “Ik begon vier jaar geleden. Het was oorspronkelijk de bedoeling om met een fysieke winkel te beginnen, maar ik kon geen geschikte locatie vinden. Toen besloot ik het om te draaien. De merken die ik wilde gaan verkopen, waren op dat moment nog nauwelijks online verkrijgbaar. Een mooie niche dus.

Ik run Uppark samen met een compagnon en wij doen nu nog alles zelf: van inkoop tot de logistiek. De fysieke winkel is er inmiddels ook, shop-in-shop op de eerste verdieping van een dameskledingzaak. Voor deze samenwerking is bewust gekozen, zodat wij de vrouw die bij ons komt shoppen van top tot teen kunnen aankleden.”

In beweging blijven

Dat laatste doet Gerk Jan Rinsma van Rinsma Fashion uit Gorredijk ook. Aan tafel is hij een beetje een vreemde eend in de bijt. “Ik geef leiding aan een familiebedrijf dat al sinds 1888 bestaat. Het is een zogenoemde weidewinkel, groot winkeloppervlak gelegen aan de snelweg, makkelijk bereikbaar en gratis parkeren. Een optimale service, een uitgebreide, steeds vernieuwende collectie en het feit dat we onze klanten echt als gasten ontvangen, zorgt ervoor dat we succesvol zijn.

Ik ben me ervan bewust dat je dat alleen kunt blijven als je iets extra’s biedt. Je moet in beweging blijven. De consument wil keuze, kwaliteit en beleving. Onze webwinkel zorgt voor een aanwas van nieuwe klanten en door het organiseren van hoogstaande evenementen blijven we interessant. Klanten zien het als belevenis.”

"De bezoekers en (potentiële) klanten zien het als een ontspannen uitje, waarbij ze al snel geneigd zijn om de portemonnee te trekken."

Verrassende omgeving

Meer doen dan de traditionele retailer zorgt er ook voor dat Uppark steeds nadrukkelijker aan de weg timmert. Sanne Noorman: “Samen met de dameskledingzaak organiseer ik bijvoorbeeld een modeshow, waarbij we onze producten op een hele mooie manier onder de aandacht kunnen brengen. De bezoekers en (potentiële) klanten zien het als een ontspannen uitje, waarbij ze al snel geneigd zijn om de portemonnee te trekken. Ook voor mijn mooie damesschoenen.”

Dergelijke evenementen organiseert Robin Batens ook. “Ik nodig regelmatig opkomende bands uit die ook optreden bij De Wereld Draait Ddoor. Met zo’n evenement trek ik veel publiek. Ze zijn voor het overgrote deel verrast door de omgeving waarin ze terechtkomen. Ik heb dan zomaar 250 man in mijn zaak. Diverse klanten komen later terug om zich door mij in het nieuw te laten steken.”

Local hero

Geert-Jan Smits van Flinders benadrukt dat je als ondernemer niet achterover moet leunen. Hij verwacht een verdere shake-out in retail-land. “Ik zie twee modellen ontstaan: aan de ene kant is dat de local hero. De lokale winkel, met een actieve eigenaar die veel aandacht besteedt aan assortiment, styling en marketing. Die retailers hebben absoluut bestaansrecht en spelen in de toekomst een belangrijke rol in de detailhandel, vooral als ze zich ook voldoende bekwamen in ICT of die kennis heel gericht inkopen.

Aan de andere kant heb je straks de internationale giganten die de detailhandel bepalen. Daar zit niets meer tussen.” Gerk Jan Rinsma herkent dat beeld. “Die ontwikkeling is lastig voor de bestaande retailer. Die heeft vaak onvoldoende verstand van ICT en marketing om zijn bedrijf strategisch van koers te laten veranderen. Ik ben er ook mee bezig, het is bijzonder ingewikkeld, bijna een wetenschap. We pakken het gedegen aan, omdat we weten dat het nodig is. De bestaande retailers moeten echt in beweging komen, anders redden ze het niet.”

“Ga ervoor, je hebt een prachtig bedrijf. Draag dat uit en durf te kiezen. Onderneem.”

Heldere keuzes maken

Robin Batens van Mansion24 geeft graag een paar tips. “Ik ben continu bezig met vandaag en morgen; niet met gisteren. Hoe kan ik mijn klantenkring het beste benaderen, zonder dat ik megabudgetten kwijt ben aan marketing. Dat betekent teasen via vooral social media, netwerken etcetera. Vertel je verhaal.”

Sanne Noorman ziet in haar omgeving veel vastgeroeste ondernemers. “Nieuwe stappen zijn vaak noodgedwongen. Ze moeten online en als dat niet loopt stoppen ze er weer mee. Vanuit de verkeerde intentie gestart, en dat is zonde van de investering.”

Geert-Jan Smits benadrukt dat je heldere keuzes moet maken. “Ik zie veel ondernemers in de woonbranche die bij maximaal twee miljoen blijven steken. Ik wil verder. Dat heeft te maken met mijn ambitie en mindset. Waar wil je naartoe, dat is een keuze. Wij willen naar 50 miljoen, dan heb je een stem in de woonbranche in Europa. Dat betekent wel de handen uit de mouwen, innovatief zijn.”

Gerk Jan Rinsma benadrukt dat de passie ook heel belangrijk is. “Ga ervoor, je hebt een prachtig bedrijf. Draag dat uit en durf te kiezen. Onderneem.”

Langs de meetlat

De ondernemers worden ter afsluiting nog even langs de lat van onze INretailmodellen gelegd. INretail heeft modellen ontwikkeld om ondernemers te helpen succesvol te zijn. 7 P’s die van passie tot profijt leiden. Het begint bij passie, zonder passie kun je beter stoppen. Wat je doet, moet leiden tot profijt van jouw winkel en je klanten. Tussen passie en profijt moet je excelleren in één of meerdere p’s. Product, Plek, Persoon, Plezier en/of Promotie. Deze ondernemers doen dat.

  • Mansion24: Fans entertainen op een bijzondere plek in Apeldoorn en zo lifestyle producten verkopen aan soulmates (plek en plezier)
  • Uppark: Hele bijzondere schoenen on- en offline verkopen (product en plek)
  • Flinders: On- en offline zul je die specifieke designmeubels vinden die je zoekt (product en promotie)
  • Rinsma Fashion: De plek als magneet, waar ze klanten verwennen en het shoppen leuk en makkelijk maken met gepassioneerde teams (plek en persoon)