“De toekomst ziet eruit volgens het kledingbrancheprincipe made to measure; geen maatkostuum, maar ook geen confectiepak. Dus: een modelkantoor waarvan vooraf de detailinvulling wordt gedefinieerd, aangepast aan de specifieke wensen van de gebruiker. Huurders kunnen op den duur hun product zelf invullen, alsof een kleermaker de maten opneemt.

Product op maat

Er komt veel flexibiliteit in verhuurconcepten met variatie in prijs, opzegtermijnen, het dienstenassortiment en IT-oplossingen voor het virtuele kantoor. Gevolg: van volledig gestandaardiseerd met alleen concurrentie op prijs, gaan we naar een op maat gesneden product met ook concurrentie op dienstverlening, contractvormen en services.

Dat is winst. Voor de kantorenmarkt én voor de moderne werker”, zegt Boissevain. Hij is CEO van Annexum, een van de grootste vastgoedbeleggers van Nederland met een belegd vermogen van circa 1.2 miljard euro, verdeeld over bijna dertig fondsen.

De ‘moderne werker’ vraagt om voorzieningen en krijgt die.

Veranderend kantoorgebruik

Op dit moment echter, bestaat volgens Boissevain het woord ‘klant’ niet in de vastgoedmarkt. “Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar een kantoor is een standaardproduct dat altijd leeg wordt opgeleverd, terwijl je toch zelden mensen op de grond ziet zitten werken.” Tegelijkertijd verandert het kantoorgebruik, zijn de behoeften anders en moeten kantooraanbieders daar dus juist op inspelen, stelt hij.

“Veranderingen zoals andere arbeidscontracten en organisatievormen, en steeds meer zzp’ers zorgen dat er een ander kantoorgebruik is. Dat wordt versneld door omstandigheden in de markt zoals overschot en leegstand.” De klant heeft het daardoor –binnen zekere grenzen- voor het zeggen, meent de CEO.

De ‘moderne werker’ vraagt om voorzieningen en krijgt die. Boissevain: “Snel internet. Veel makkelijker als de verhuurder dat aanlegt. Leg overal glasvezel neer. Er is helaas nog steeds sprake van standaard kantoorruimten maar eigenaren kunnen maximaal inspelen op de behoeftes, bijvoorbeeld met het aanbieden van meubilair en flexibele huurcontracten.”

Aanbod: Op zoek naar flexibele kantoorruimte? Bekijk hier het aanbod van Flexoffiz.

Ontmoetingsplekken

Boissevain ziet nog een andere ontwikkeling als gevolg van verduurzaming. Duurzaamheid betekent ook zorgvuldig omgaan met ruimte. Dat er minder kantoren nodig zijn, kan volgens hem ook betekenen dat er ruimte wordt teruggeven aan de natuur.

"Kantoorgebouwen worden ontmoetingsplekken voor het moderne werken.”

Waar ze voorheen gestandaardiseerd werden aangeboden, krijgen gebouwen volgens Boissevain nu een thema mee. Ze worden een ontmoetingsplek. “De Zuidas in Amsterdam is een succesvol gebied omdat je weet met wat voor soort buren je te maken hebt. Niet alleen leuk, maar ook zakelijk belangrijk. Kantoorgebouwen worden ontmoetingsplekken voor het moderne werken.”

De ‘moderne werknemer’ die vooral thuis zit te werken is namelijk op zijn retour, zo meent de Annexum-topman. “Werkgevers én werknemers komen er van terug aangezien de productiviteit thuis echt lager is dan op kantoor. Steeds meer werkgevers stellen ook dat flexwerken mag, maar wel op kantoor moet plaatsvinden. Daarom moeten aanbieders van kantoorruimten op behoeftes inspelen”.