Om haar klanten beter te bedienen, gaat Bol.com steeds meer samenwerkingen aan. Met gezamenlijke winst. “We hebben goed nagedacht over waar winkelen heen gaat”, zegt Michel Schaeffer, Marketing Directeur van Bol.com.

“Van tevoren is het een beetje eng om anderen toe te laten op je platform, maar je maakt juist gebruik van elkaars sterke punten."

Gebruik maken van elkaars sterke punten

“Bij huidige winkels kun je slechts kopen wat zij hebben ingekocht. Om de beste winkel te zijn, is een maximaal aanbod nodig. We willen de markt transparant maken, een startpunt zijn voor winkelen.” Deze werkwijze is halverwege het vorige decennium ingezet. Via haar zoekmachines merkte het bedrijf dat er vraag was naar producten die zij niet leverde, zoals tweedehands boeken.

Daarop volgde het besluit om particulieren en zelfstandige boekwinkels de mogelijkheid te geven om via onze winkel producten aan te bieden. “Van tevoren is het een beetje eng om anderen toe te laten op je platform, maar je maakt juist gebruik van elkaars sterke punten. Daar heeft iedereen voordeel aan. Je bedient de klant beter, onze partner en wij hebben omzet, en wij een betere winkel.”

Affiliate-programma

Het model wordt ook andersom ingezet. Middels een affiliate-programma kunnen ondernemers producten van Bol.com aan hun eigen website toevoegen. “Voor iemand die een site heeft over katten, kan het interessant zijn om kattenvoer en andere producten uit ons aanbod via zijn site te verkopen. Anderen weten niches te bereiken wat ons zelfstandig niet zou lukken.”

De cijfers onderschrijven het succes. Enkele duizenden partners zijn aangehaakt, het productassortiment ligt rond de zeven miljoen en Bol.com boekt richting 30 procent meer omzet. Ook de mogelijkheden binnen moederconcern Ahold zijn daar debet aan. Steeds meer klanten laten spullen bezorgen bij hun dichtstbijzijnde filiaal van Albert Heijn om ze daar op een zelf te kiezen moment op te pikken. En in de on- en offine winkels zijn steeds meer aanbiedingen te vinden.

“Er gelden bonusacties op verschillende producten in onze winkel en we hebben ook samen een e-reader verkocht, in de fysieke fillialen”, aldus Schaeffer.

“De meerwaarde is een aanbod op de persoon te kunnen afstemmen.”

Persoonlijke aanbiedingen

Het grote assortiment mag er niet toe leiden dat klanten overdonderd worden en wellicht de weg kwijtraken in de winkel. “De meerwaarde is een aanbod op de persoon te kunnen afstemmen”, stelt Schaeffer. Bol.com zet daarvoor in op twee onderdelen: een goede zoekmachine en aanbiedingen op basis van historie. “We kijken vooral naar de paden van bezoekers op de site. Samen met eerdere aankopen en aankopen van mensen met dezelfde interesse baseren we daarop suggesties voor andere producten.”

Klanten die ingelogd zijn op hun persoonlijke account kunnen zelfs voordelen aangeboden krijgen die anderen niet per defi nitie zien. Niet alleen specifieke productaanbiedingen, maar ook in de servicesfeer. Schaeffer: “We helpen ook bij herhaalaankopen. Wie regelmatig scheermessen bij ons koopt, sturen we een herinnering op het moment dat de messen vervangen dienen te worden.” Aan de achterkant wordt de data van de 300 miljoen jaarlijkse bezoeken ook gebruikt voor het optimaliseren van de logistieke operatie. Zo wordt iedere dag van het gehele assortiment bepaald welke voorraad de meest gunstige prijs geeft.

Energie vrijmaken

Volgens Schaeffer wordt data zoveel mogelijk vrijgegeven, zodat andere programmeurs er eigen toepassingen op kunnen baseren. Zo is het mogelijk dat consumenten met een app van derden op een andere weg de winkel inkomen, maar er wel via de kassa van bol.com weer uitgaan. “We willen de energie van de rest van Nederland vrijmaken. Er worden nu dingen gemaakt waar wij niet aan toekomen, maar waar onze klanten – en daarmee wij - wel baat bij hebben. Dat moet centraal staan.”