Michael Franken

Michael Franken
Scrum-Expert en auteur 'Scrum voor Dummies'

“Scrum begint bij iemand van de business die eigenaar wil worden van een product, omdat hij het zelf belangrijk vindt dat het ontwikkeld wordt”, stelt Franken. Daarmee is softwareontwikkeling in feite geen IT-aangelegenheid meer.

In plaats daarvan werken collega’s uit verschillende disciplines zelf organiserend samen en leveren zij in sprints van doorgaans twee weken producten op. Denk aan groepjes van zo’n acht mensen. Bijvoorbeeld softwareontwikkelaars, testers en visual designers die samen op de marketingafdeling zitten.

Weggooien

De Product Owner, zoals de tegenhanger van de projectmanager heet, stuurt daarbij niet op projectvoortgang of deliverables, maar zet met zijn team goede producten in de markt, aldus Franken. Kenmerkend is dat projecten klein beginnen. Gericht op iets wat nu fout gaat of waar juist een kans ligt in de markt.

Daarvoor wordt in twee tot drie maanden tijd een propositie ontwikkeld die niet helemaal vooraf is uitgedacht, maar waaraan wordt gesleuteld. “Eigenlijk moet je binnen zes weken live kunnen zijn.

Als de klant het interessant vindt, ontwikkel je het verder. Zo niet, dan hoef je maar een klein project te stoppen. Door de lage kosten kun je het makkelijker weggooien.”

Verandering

Wat niet wegneemt dat projecten snel groter kunnen worden. Juist doordat je er al doende en testende achter komt dat het roer af en toe om moet, ontstaan er succesvolle producten die snel kunnen schalen. “Door veel te testen in de markt, ontwikkel je iets dat daadwerkelijk gebruikt zal worden.

Dat is totaal anders dan op uurbasis zoveel mogelijk software schrijven die niet bij de klant past. En achteraf, tegen een fors uurtarief, kijken of je het aan kunt passen. Kijk naar wat je vandaag kunt veranderen voor morgen.”

Jortt is een mooi voorbeeld

Jortt.nl is een totaal nieuw boekhoudprogramma met als focus en drive; boekhouden voor de ondernemer super eenvoudig en slim te maken. De oprichters van Jortt zijn twee broers. Echte entrepreneurs zonder technische- of boekhoudkundige achtergrond en mét frustratie over bestaande boekhoudprogramma's. Zoveel zelfs dat ze besloten Jortt.nl te starten.

Ze hebben gekeken hoe ondernemers boekhouden of willen boekhouden. Met die kennis hebben ze in vele kleine stappen een nieuw boekhoudprogramma neergezet. De start was het ontwikkelen van de - door ondernemers - meest gewenste feature: het kunnen maken van een factuur.

Een mooi voorbeeld van het feit dat softwareontwikkeling geen IT-aangelegenheid meer is.

Vervolgens hebben ze elke twee weken, gebaseerd op de feedback van klanten, bepaald wat de volgende meest belangrijkste features zijn die ontwikkeld moesten worden. Een heel gediciplineerd proces met een vast ritme.

Ideaal ook om nieuwe innovaties in het proces in te passen. Een mooi voorbeeld van innovatie is dat er - op basis van feedback van klanten - bleek dat de jaarrekening vaak een pijnpunt is. Na enig onderzoek over waar een jaarrekening aan moet voldoen is er in enkele sprints de feature ontwikkeld om met één druk op de knop zelf je jaarrekening te produceren.

De twee broers zijn als echte Product Owners de kar gaan trekken. Een mooi voorbeeld van het feit dat softwareontwikkeling geen IT-aangelegenheid meer is. Het is een samenspel van de Product Owner, de Scrum Master en zijn/haar team.