Drs. Michael Franken is adviseur en docent aan de masteropleiding Software Engineering aan de Universiteit van Amsterdam. Hij vertelt meer over Agile en de herkomst ervan.

Agile methode

“De Agile methode bij projectmanagement staat voor wendbaar, flexibel en snelle resultaten. Het komt voort uit de Lean aanpak van Toyota. Agile management gaat uit van het afronden van steeds ‘kleine’ stappen, snelle feedback en hoge kwaliteit. Bij andere methodes ligt het eindresultaat als in beton gegoten en is elke verandering moeizaam, zo niet onmogelijk.”

Bovendien komen alle problemen pas in een laat stadium naar boven. Franken geeft als voorbeeld de Noord-Zuid verbinding in Amsterdam. “Dat project kost vele malen meer dan begroot en heeft te kampen met tijdverlies. Als bij dat project voor Agile was gekozen, zou dat niet gebeurd zijn. Bij Agile projectmanagement kan tussentijds bijgestuurd worden als de omstandigheden daar om vragen.”

Klein beginnen

Agile is een paraplubenaming voor methodes die op deze manier werken. Scrum is daar een belangrijk voorbeeld van, maar ook Kanban en Lean werken volgens de Agile principes. Franken en zijn teams deden al veel succesvolle scrumprojecten die door Jeff Sutherland uitgebreid gedocumenteerd zijn. Hij ontmoette Jeff Sutherland jaren geleden en haalde hem naar Nederland om ervaringen te delen en samen Scrum-trainingen te geven.

“Bedrijven kunnen het zich tegenwoordig niet meer veroorloven projecten op enorme schaal aan te pakken, dat is ook niet meer van deze tijd. Kijk naar ‘kleine’ starters zoals Spotify, maar ook groten als Apple en Twitter die al mainstream werken. Klein beginnen en als het aanslaat, naar wens van de klant uitbreiden. Ik merk dat ook verzekeringsmaatschappijen en banken steeds meer overstappen op de Agile methode.”

"Om daar verder in te groeien, is er ook een andere manier van werken nodig: kleine multidisciplinaire teams die sneller een hogere kwaliteit leveren.”

Flexibele methode

Agile is snel, wendbaar en de financiële risico’s zijn veel kleiner dan bij andere methodes. “Geen enkele CEO wil graag zijn handtekening zetten onder een projectplan van zes jaar. Bij Europese aanbestedingen is het echter nog steeds onmogelijk om agile projectmanagement toe te passen omdat daar het einddoel duidelijk moet zijn. Opnieuw als voorbeeld de Noord-Zuid verbinding: die zou er nooit op deze wijze gekomen zijn als er een agile aanpak was geweest.”

Door de Lean aanpak van Toyota lopen er geen twee dezelfde auto’s van de lopende band. “Elke auto wordt gemaakt voor een specifieke klant met specifieke wensen en dat gebeurt supersnel. Op die manier produceren gebeurt ook steeds meer binnen andere organisaties zoals bij Apple die een computer specifiek configureert naar de wensen van de gebruiker.

Er is een flinke groei waar te nemen in ‘on demand delivery’ waarbij geen langdurige planning of grote voorraad nodig is. Om daar verder in te groeien, is er ook een andere manier van werken nodig: kleine multidisciplinaire teams die sneller een hogere kwaliteit leveren.”

Wisdom of the crowd

Franken stelt dat de projectmanagementmethode van de omgeving afhangt. “Bol.com en Albert Heijn bijvoorbeeld weten als geen ander waar ze op in moeten spelen en hoe snel dat dient te gebeuren. Zij kunnen dagelijks hun productieproces wijzigen als de marktvraag verandert.

Dergelijke bedrijven zeggen niet ‘we moeten Scrum’ als methode, zij zeggen ‘we moeten snel en wendbaar onze productieprocessen aan kunnen passen zodat nieuwe producten snel in de markt gezet kunnen worden. Deze bedrijven hebben, net als Toyota en Apple, meer vertrouwen in de ‘Wisdom of the crowd’ en werken daarom met zelforganiserende teams.”