Het bedrijf bevindt zich in een agressieve markt waarin het belangrijk is om de klant snel te kunnen laten zien hoe een lift in de eigen omgeving werkt, stelt directeur André Ooms. Otolift is een Nederlandse producent van trapliften en heeft de markt flink zien veranderen.

Het vormkrijgen van het sociaal vangnet in de jaren 60 zorgde voor snelle groei. Mensen die een lift nodig hadden, konden er subsidie voor aanvragen. Met de komst van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ligt die situatie nu geheel anders.

De publieke financiering is afgenomen. Het is met name voordeliger en praktischer dat mensen zelf in één keer een traplift kopen. Een groeiende privémarkt dus, die ook de stuwende kracht is achter innovatie, stelt Ooms. Want een eindklant met eigen geld wil graag een goede lift die helemaal naar zijn zin is.

Otolift richt zich daarom specifiek op liften die aan de smalle binnenzijde van de trap gemonteerd kunnen worden. “Dan kunnen medebewoners de trap gewoon blijven gebruiken en kunnen de mensen op goede dagen zelf nog traplopen”, legt Ooms uit.

Once in a lifetime

Het is een geavanceerd product dat goed uitgelegd dient te worden. Ooms wijst dan ook op het belang van gedetailleerde online productinformatie. “Mensen zoeken heel gericht. Ze zijn er in hun hoofd al uit dat ze de aanschaf willen doen en willen vooral zien hoe een lift eruitziet.”

Hoewel eindgebruikers online veel informatie kunnen vinden, zijn de liften niet via een webshop te koop. Het is een ‘once in a lifetime’ aankoop voor voornamelijk senioren; een grote aanschaf. Die doen zij niet online, weet Ooms. Ze willen iemand graag in levende lijve spreken.” En, vervolgt hij, "vooral ook ervaren hoe een traplift werkt en eruitziet in de eigen woning."

"Daarvoor is een tweeledige oplossing bedacht. Ten eerste rijdt er een zestal campers rond met proefopstellingen, zodat mensen zelf plaats kunnen nemen in een lift. Een aanpak die al zo’n drie jaar goed blijkt te werken. “Mensen ervaren hoe praktisch de oplossingen zijn. Het neemt het beeld weg dat een traplift veel ruimte inneemt.”

“Klanten zien direct het resultaat en krijgen een goed beeld van hoe een lift er daadwerkelijk, in hun eigen huis, uit komt te zien.”

Augmented reality

De behoefte ontstond om nog een stapje verder te gaan en mensen niet alleen de lift te laten ervaren, maar ook te laten zien hoe het systeem er in de eigen woning uitziet. Ooms schakelde hiervoor een augmented reality-specialist in.

Er is een Augmented Reality (AR)-toepassing ontwikkeld, waarmee een adviseur via de camerafeed van een tablet een digitale 3D-afbeelding van een traplift over de eigen ruimte heen kan ‘leggen’. De afbeelding van de lift is aan te passen aan de situatie. Zo kunnen de buizen waaraan het stoeltje gefixeerd is aangepast worden aan de aanwezige trap. Ooms: “Klanten zien direct het resultaat en krijgen een goed beeld van hoe een lift er daadwerkelijk, in hun eigen huis, uit komt te zien.”

Eerder overtuigd

Het neemt niet weg dat iedere lift nog precies ingemeten moet worden. De buiging van de buizen is in iedere situatie weer anders. Ook hier is een oplossing voor bedacht met de AR specialist. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een meet-tool, waarmee adviseurs zelf kunnen werken. Eerder werd dit handmatig ingemeten door een technicus. Nu maakt de adviseur foto’s van de situatie, die ingevoerd worden in het tekenprogramma voor technici. Zo ontstaat er een 3D-model van de trap.

Tijdens het maken van de foto’s krijgt hij te zien of hij de juiste beelden heeft gemaakt. “Daardoor weet je in één keer of het goed is en voorkom je dat nog een keer bij de klant langs moet”, zegt Ooms. Samen met de eerdergenoemde toepassingen leidt het er volgens hem toe dat klanten een veel betere ervaring hebben en eerder overtuigd zijn. “Je hebt maar één kans als je bij de mensen thuis bent. Met deze middelen benutten we die optimaal.”