Michel van Bommel
Secretaris Betalingsverkeer van Detailhandel Nederland

Van Bommel verwacht dat het aandeel elektronisch versus contant betalen nog verder toeneemt. “De detailhandel zal door steeds meer systemen voor contactloos betalen ook te maken krijgen met nieuwe partijen in het betaallandschap, zoals Apple, Google en Samsung. Straks hebben consumenten diverse digitale portemonnees waaruit ze betalingen doen.”

Verhoudingen elektronisch en contant

“Pinbetalingen hebben gezorgd voor een enorme verschuiving”, zegt Van Bommel over de ontwikkelingen in het betalingsverkeer voor de retail-sector.

“Pinnen en contactloos betalen is ook voor kleine bedragen heel gewoon geworden, we doen het bijna elf miljoen keer per dag.”

De huidige verhouding in Nederland is 55 procent elektronische en 45 procent contante betalingen. Eind 2018 is dat waarschijnlijk zo’n 60/40. Bijzonder is dat wij vergeleken met andere landen nauwelijks met creditcards betalen.

De detailhandel vaart daar wel bij: voor een betaling via creditcard betaalt de winkelier soms tot 4,5 procent van het aankoopbedrag, bij een pinbetaling maximaal 5,5 cent per aankoop. De pintarieven zijn vastgelegd in het Convenant Betalingsverkeer dat is afgesloten door de detailhandel, horeca, tankstations en banken.

“Door steeds meer internetverkopen is de laatste jaren het aantal betalingen via iDEAL sterk toegenomen”

“Door steeds meer internetverkopen is de laatste jaren het aantal betalingen via iDEAL sterk toegenomen”, vervolgt Van Bommel. “We zien ook een tweede grote golf: door nieuwe technieken voor contactloos betalen bieden nieuwe partijen als Apple, Google of Samsung betaalsystemen en -diensten aan, die voorheen alleen banken leverden.

Online wordt een ‘wallet’ of app aangemaakt, een soort digitale portemonnee die wordt gevuld met een betaalmiddel zoals een creditcard of een bankrekening. De consument gebruikt de dienst van de nieuwe partij als betaalmiddel.”

Nieuwe Europese regels

Voor Detailhandel Nederland houdt Van Bommel de ontwikkelingen rond de nieuwe spelers in het betaallandschap nauwlettend in de gaten. “Vanaf 2018 gelden nieuwe Europese regels, met de verzamelnaam PSD2.

Onder die regels mogen nieuwe spelers de Europese betaalmarkt betreden. Tevens moet PSD2 zorgen voor een veilig en betrouwbaar betalingsverkeer.” “We stimuleren dat ondernemers de nieuwe betaaldiensten en de voor- en nadelen ervan kennen.

“Belangrijk is dat er voldoende toezicht is, met name op de nieuwe spelers”

Een mogelijk risico van de nieuwe aanbieders is dat in de ‘wallet’ verstopt zit dat een betaling via een creditcard plaatsvindt.

Dat betekent hogere kosten voor de winkelier. Je zult als ondernemer moeten afwegen wat je wel en niet accepteert.”

In PSD2 worden overigens ook de nieuwe tarieven voor pinbetalingen in procenten vastgelegd: maximaal 0,2 procent, tegen maximaal 0,3 procent voor ceditcardbetalingen.

Het advies van Van Bommel aan de retailsector is om zowel met de bestaande als nieuwe partijen in gesprek te gaan over tarieven en de dienstverlening. “De consument wil snel en veilig, de ondernemer wil dat ook, maar niet ten koste van zijn winstmarge.”

“Belangrijk is dat er voldoende toezicht is, met name op de nieuwe spelers”, benadrukt de ‘waakhond’ van Detailhandel Nederland tot besluit. De systemen in Nederland voor pinnen en iDEAL zijn voor gemiddeld 99,7 procent van de tijd beschikbaar, hoe is dat straks met nieuwe spelers en betaaldiensten?

Meer concurrentie kan ook een gunstig effect hebben. Wat ons betreft kunnen de tarieven alleen maar omlaag als er nieuwe spelers bij komen. Er liggen ook kansen voor de detailhandel: hogere omzetten door meer tevreden klanten.

Betalen zal sneller gaan en muntjes tellen en naar de bank brengen hoeft niet meer. Die tijdwinst moet je afwegen tegen eventuele extra kosten van nog sneller en gemakkelijker elektronisch betalen.”