De Verkiezing Beste Binnenstad wordt sinds 2003 tweejaarlijks georganiseerd. In samenwerking met onze partners (Avontuur, BRO, Interparking, Phillips, Synchroon, Syntrus Achmea, Ziggo) die de binnenstad een warm hart toedragen is ook deze editie door het Platform Binnenstadsmanagement vormgegeven. 

De verkiezing is de kans voor binnensteden om te laten zien welke inspanningen zij hebben verricht om hun binnenstad zo aantrekkelijk mogelijk te maken en te houden. Tijdens de verkiezing wordt de binnenstad beoordeeld op de kwalitatieve groei en ontwikkeling die een binnenstad heeft doorgemaakt in de afgelopen twee jaar.

Binnensteden worden door een vakjury, bestaande uit 18 professionals uit het bedrijfsleven, overheid, onderwijs en cultuur beoordeeld op een breed palet aan thema’s, waaronder leisure, cultuur, veiligheid, duurzaamheid, bereikbaarheid en digitalisering.

Het doel van de Verkiezing is de samenwerking tussen stakeholders (vastgoedeigenaren, overheid en exploitanten) in de binnenstad te vergroten en te versterken, en op een unieke en positieve manier aandacht vragen voor de binnensteden van Nederland.

Titel ‘Beste Binnenstad’

De titel vormt een kwaliteitslabel. Alle facetten van de binnenstad worden tijdens de beoordeling en jurering onder de loep genomen. De ‘Beste Binnenstad’ springt er niet alleen uit op het vlak van winkels of parkeermogelijkheden, maar onderscheidt zich in de volle breedte van andere binnensteden. Zowel vanuit de optiek van de consument, als het bedrijfsleven, bewoners en bezoekers.

De titel levert een belangrijke bijdrage aan de erkenning van de verrichte inspanningen in de binnenstad. Promotioneel gezien biedt de titel ook mogelijkheden op het gebied van marketing en communicatie.

De titel ‘Beste Binnenstad’ kan worden ingezet bij de promotie van de binnenstad en daarmee bijvoorbeeld meer bezoekers of bedrijven naar de binnenstad te bewegen.

Bekendmaking finalisten 

De finalisten in de categorie ‘grote binnensteden’ en ‘middelgrote binnensteden’ worden door de jury van de verkiezing gekozen. De finalisten worden op dinsdag 12 september bekend gemaakt tijdens de Dutch Media Week in Hilversum.

Eind oktober worden de finalisten bezocht door de jury. Hierbij krijgen de steden de mogelijkheid om de jury te overtuigen waarom zij de titel verdienen.

Beste Binnenstad Awards

Op 23 november worden de winnaars bekend gemaakt in de binnenstad van Rotterdam. Voor deze gelegenheid organiseert de Verkiezing Beste Binnenstad samen met de gemeente Rotterdam het evenement ‘Beste Binnenstad Awards’.

Tijdens deze feestelijke bijeenkomst wordt duidelijk wie zich de komende twee jaar Beste Binnenstad 2017-2019 mag noemen. Verrassende acts, inhoudelijke presentaties en de bekendmaking staan centraal tijdens het middag- en avondprogramma.

Meer informatie

Noteer alvast in uw agenda 23 november: Beste Binnenstad Awards.