Wijnand Jongen
Directeur Thuiswinkel.org

Op het gebied van e-commerce is Nederland een van de koplopers", stelt Jongen. "Ik denk dat we het erg goed doen. Maar wat je ziet, is dat winkelen en online winkelen enorm aan het veranderen zijn en dat veel (web)winkeliers nauwelijks in staat zijn om in te spelen op het snel veranderende gedrag van klanten, die 24 uur per dag verbonden zijn."

"Het gaat weer beter met de Nederlandse economie. De consumentenbestedingen nemen toe", analyseert Jongen. "Maar niet de hele retailsector profiteert daarvan. Het CBS-groeicijfer in de detailhandel van zo'n 4,5 procent is te danken aan de sterke groeipercentages van online verkopen door (web)winkels. De omzetten van veel traditionele winkels die nog niet op het web actief zijn staan echter nog steeds onder druk."

"De grootste fout die je nu kunt maken," waarschuwt Jongen, "is denken: we zijn de crisis te boven, het komt allemaal wel goed. Wat je vooral niet moet doen, is terugvallen in oude werkwijzen en denkpatronen.

De wereld van het shoppen is gigantisch aan het veranderen en daarbij past geen zelfgenoegzaamheid vandaag, maar enkel een extreme focus op de toekomst."

Nieuwe technieken

Jongen ziet dat digitalisering steeds belangrijker wordt in de manier waarop mensen shoppen. "De consument oriënteert zich online en ook in winkelstraten, supermarkten en winkelcentra gebeurt steeds meer digitaal.

Door nieuwe technieken kunnen klanten zien waar een product vandaan komt, je scant zelf je boodschappen en aan de kassa betalen kan met een smartphone."

"Traditionele winkelketens, maar ook kleine detaillisten bieden steeds meer online een assortiment aan''

Als directeur van het Nederlandse e-commerce netwerk dat (web)winkels helpt succesvol te zijn, voorziet Jongen dat online shoppen nog verder zal toenemen. "Traditionele winkelketens, maar ook kleine detaillisten bieden steeds meer online een assortiment aan.Nu is het aandeel online voor producten in de detailhandel zo'n 12 procent.

De verwachting is dat het nog verder toeneemt. Bijvoorbeeld voor food naar zo'n 15 procent en voor consumentenelektronica en boeken zelfs naar 60 tot 70 procent."  

Onlife shopping

In zijn boek 'Het einde van online winkelen. De toekomst van retail in een wereld die altijd verbonden is’ beschrijft Jongen hoe online en offline winkelen versmelten. Hij voorspelt een nieuw tijdperk waarin personalisering en digitalisering naadloos samengaan en bedrijven die nu nog alleen een bepaald type product verkopen ook steeds meer diensten aanbieden, zoals installatie, ophalen en reparatie.

(Web)winkels verkopen niet langer alleen aan consumenten, maar ook aan bedrijven. Consumenten verkopen producten en diensten aan elkaar. De detailhandel migreert naar retail en uiteindelijk naar 'onlife' shopping.

Voor bedrijven betekent dit dat ze moeten transformeren naar digitale netwerkorganisaties waar, net als in de winkels, de menselijke maat weer centraal staat.

Diversiteit

Volgens Jongen is de kanteling al ingezet door het succes van veel grote en kleine webwinkels en de aantrekkingskracht van de platform-economie die aan het ontstaan is. "In deze tijd past het niet meer om als detailhandel slechts één type product aan te bieden.

''Er is steeds meer concurrentie van grote Amerikaanse en Chinese platforms en webwinkels''

Er komt steeds meer diversiteit. Een supermarktketen gaat kleding verkopen en een warenhuis biedt verzekeringen aan. Daarnaast is er steeds meer concurrentie van grote Amerikaanse en Chinese platforms en webwinkels. Als lokale retailer moet je mee bewegen of je eigen weg kiezen; voor velen een prisoner's dilemma."           

"Het hele speelveld van de retail zal de komende jaren radicaal veranderen", concludeert Jongen tot besluit. "Om je te onderscheiden is alleen goede producten tegen een mooie prijs bieden niet voldoende.

Het zal steeds belangrijker worden om aanvullende diensten aan te bieden, verfijnde strategiekeuzes te maken en samen te werken met andere retailers en spelers in bijvoorbeeld de logistiek en ICT. Er zullen nieuwe businessmodellen komen, want de retail kan het niet alleen."