Michiel Bestebroer
CEO van NextChapter

Met tablets en zuilen hebben medewerker en klant toegang tot een (bijna) oneindig productaanbod. 'Nee' verkopen aan de klant behoort dankzij extra verkoopkanalen steeds meer tot het verleden.

“De kans dat het met behulp van een instore webshop tot een transactie komt is zeker vijftig procent. Bevindt het juiste product zich niet in de fysieke winkel, dan kan het via tablet of zuil worden besteld en in de winkel of thuis worden bezorgd. Instore webshops zorgen voor extra omzet”, zegt Michiel Bestebroer, CEO van NextChapter. Het bedrijf levert software voor omnichannel webshops.

Integratie verkoopkanalen

Instore webshops via tablets en zuilen met touchscreens passen bij de omnichannelwind die de laatste jaren door Nederland waait. De klant is daarbij koning en moet altijd en overal kunnen kopen, en ongeacht het kanaal altijd dezelfde service en informatie ontvangen.

“Omnichannel neemt explosief toe. De meeste retailers zijn inmiddels het stadium voorbij dat zij hun webshop als een bijkomstigheid zien en beschouwen deze als deel van de onderneming. Met tablets en zuilen komt de webshop de fysieke winkel binnen en komen on- en offline samen. Het assortiment wordt danig vergroot, ook wel 'long tail' genoemd. De sales assistent in de vorm van een tablet dient als verlengstuk van de medewerker die hem toegang geeft tot de voorraad en tot productinformatie.”

Relevanter worden

De toevoeging van dit extra verkoopkanaal aan de fysieke winkelvloer kan er volgens Bestebroer voor zorgen dat kleinere spelers relevanter worden. In tegenstelling tot vroeger is de kans aanzienlijk groter dat ze een artikel wél kunnen leveren dankzij het soms bijna oneindige productaanbod . “Dat kan hen kracht geven in de concurrentie met grotere partijen. Een slimme samenwerking met collega’s en ook fabrikanten kan daarnaast een sterkere positie realiseren.”

Toch deinst een deel van de (kleinere) retailers in de praktijk terug voor al te grote investeringen, vermoedelijk vanwege de worsteling om het hoofd boven water te houden. Begrijpelijk, denkt Bestebroer, maar: “besef wel dat een extra verkoopkanaal omzet genereert in plaats van het alleen als kostenpost te zien.

Met twee tot drie bestellingen per dag, per kiosk (zoals een instore webshop ook wel wordt genoemd) is er al een verdienmodel. Voor het boeken van succes moet dit extra verkoopkanaal niet als stand-alone toepassing worden geïntroduceerd, maar onderdeel zijn van het hele bedrijf.”

Daarnaast moet een instore webwinkel helemaal worden vergrendeld zodat er niet op kan worden ingebroken.

Juiste oplossingen gebruiken

Wat retailers volgens hem vaak vergeten is dat de webshop moet worden aangepast aan zuilen en tablets omdat deze anders simpelweg niet goed functioneren. “Het gebruik van de reguliere webshop of een kiosk heeft geen zin.

Vaak valt de keuze op een goedkope pilot-oplossing maar dat is af te raden. Instore webshops moet je goed neerzetten. Kies voor bekabeling in plaats van voor een minder stabiele wifi-verbinding en denk ook na over het onderhoud van hard- en software en het verhelpen van eventuele storingen. Je wilt niet dat een zuil na een storing in de keuken belandt en dat medewerkers er niet meer naar omkijken.

Daarnaast moet een instore webwinkel helemaal worden vergrendeld zodat er niet op kan worden ingebroken. Is dit allemaal nog een stap te ver, dan is het introduceren van een tablet op de winkelvloer ook het overwegen waard.”

“Tool voor succes”

Tablets zijn al enigszins vertegenwoordigd op de winkelvloer. Online bestellingen doorgeven op een zuil in een stenen winkel zit minder in het systeem van de consument. Dat duurt nog wel even, volgens Bestebroer, al kan het snel gaan als de massa dit verkoopkanaal omarmt.

“Het is aan het winkelpersoneel om het verschil te maken. Medewerkers moeten inzien dat instore webshops een tool zijn voor het eigen succes. Vervolgens blijft het in de toekomst een uitdaging om alle voorraden kloppend te houden en de consument hier altijd accuraat over te informeren.”