Maarten Derks

Maarten Derks
Werkzaam bij een investerings- maatschappij

Snelgroeiende of overgenomen familiebedrijven hebben daardoor het benodigde kapitaal bijeen te krijgen. Maarten Derks van investeringsmaatschappij TIIN OBI Fund ziet door nieuwe maatregelen van de overheid juist wel kansen.

“Tegenwoordig kunnen we een financiering onderbrengen bij de overheid. Zij biedt een garantie van vijftig procent (met een maximum van vijf miljoen euro, red.) voor snelgroeiende of overnemende Nederlandse bedrijven”, aldus Derks.

“Het is een mooi instrument van de overheid. Een verzekering die financieringen makkelijker mogelijk maakt. Natuurlijk wordt er wel kritisch gekeken naar deze manier van financiering, want niet elke onderneming komt ervoor in aanmerking.”


Door strengere regels is het steeds moeilijker om een financiering rond te krijgen. Wat zijn de alternatieven?

De overheid beschikt sinds kort over de ‘groeifaciliteit’ die het risico voor externe financiers verlaagt. Met die regeling is de financiering van snel groeiende bedrijven beter mogelijk.

Verkopen in een fonds

De verkoper moest de afgelopen jaren vaak een deel van het aankoopbedrag als lening in de verkochte onderneming laten. “Dan heb je dus nauwelijks zekerheid. Waarom zou je dan nog verkopen?”, zegt Derks.

“Met de nieuwe regeling kan dat resterende bedrag in een fonds van de investeringsmaatschappij worden gestort. Ik heb het gevoel dat op deze manier er veel meer ondernemingen verkocht kunnen worden. Wij stoppen het resterende bedrag dat nu niet gefinancierd wordt in een mandje van tien ondernemingen en verzekeren dat het bedrag over vijf jaar wordt uitbetaald.”