Niet iedereen is in de wieg gelegd voor ondernemerschap, zo veel is duidelijk. Maar wat kunnen we zeggen over de ondernemer? En meer specifiek: over de franchisenemer? “Hij of zij moet een duidelijke visie en missie hebben om iets te bereiken, staat voor het product en is dus ook op de hoogte van alle facetten.

Een franchisenemer is net zo goed aan het ondernemen en iemand die onder eigen regie iets bereikt, met het verschil dat diegene op de formule van een franchisegever meelift”, zegt Bob Boerrigter, adviseur ondernemingsondersteuning van de Kamer van Koophandel.

Voordelen

Franchise heeft in de praktijk zo zijn voordelen. Zo behoort snel starten vaak tot de mogelijkheden omdat het concept en de formule immers al zijn uitgedacht. “Je profiteert van de kennis van de franchisegever en hebt voordeel van de schaalgrootte als er bijvoorbeeld groot kan worden ingekocht met kortingen.

Er is daarnaast vaak al nagedacht over inkoopkanalen en reclame- en communicatie-uitingen. Soms zijn er ook collectieve verzekeringen waardoor je daar weinig omkijken naar hebt en is bij sommige franchisegevers ook voor de nemers de juridische kant afgedekt. Daardoor kun je je helemaal focussen op de praktijk.”

Vaak zijn er bepalingen met consequenties voor gevallen waarin niet aan de spelregels wordt voldaan.

Aandachtspunten

Toch zijn er ook wat aandachtspunten. Franchise kent verschillende vormen -grotendeels in te delen in hard en soft- en dus variëren de kosten die erbij komen kijken. Een aspirant franchisenemer laat zich goed voorlichten over financiering. “Je betaalt doorgaans altijd een entrance fee, wat wel te vergelijken is met goodwill. Daarnaast vraagt de franchisegever soms een jaarlijkse bijdrage voor advies, ondersteuning en marketing, die resulteert in een percentage van de omzet dat moet worden betaald.

In franchisecontracten staan soms bepalingen over de communicatiemiddelen die je dient af te nemen en de minimale productafname. Vaak ook zijn er bepalingen met consequenties voor gevallen waarin niet aan de spelregels wordt voldaan. Denk aan het niet in aanmerking komen voor een korting bij het niet voeren van een product. Maar: als het goed is voeren de positieve plichten natuurlijk de boventoon.”

Voorbereiden

Voor een doorslaand succes is het cruciaal om je te beraden, vervolgt hij. En dat begint met kijken naar jezelf. “Wees kritisch en bedenk wat je wel en niet kunt en wat je voor de onderneming over hebt. Ga na of je goed bent in acquisitie, het ziet zitten om te netwerken en om bijvoorbeeld lid te worden van een netwerkclub. En natuurlijk mag de passie niet ontbreken.”

Een gezonde dosis passie en de wil om te ondernemen? Dan is het volgens Boerrigter tijd om zaken op papier te zetten. Niet te missen punten zijn onder meer de verwachting die je van je onderneming hebt, welke kosten er zijn te verwachten en hoe je eventueel omgaat met financiële tegenvallers.

“Kijk er eens naar met een onafhankelijke partij, zoals de Kamer van Koophandel, een boekhouder of bekenden uit je omgeving. En schrijf altijd een ondernemingsplan. Dan heb je goed nagedacht voor je de onderhandelingen voert over het franchisecontract. Voorbereiden is de kracht van het succes en vergroot de slagingskans.”