“Natuurlijk hebben veel retailers het moeilijk door de crisis en internet. Non-food en kleding doen het minder goed, food daarentegen wel. Maar mijn ervaring van de laatste vijf jaar is dat franchisenemers een stuk crisisbestendiger zijn dan hun zelfstandige collega’s en filiaalbedrijven”, zegt Tiago Jurgens.

Groei in franchise

Met name het aantal franchisenemers in de dienstverlening groeit. Jurgens signaleert verder dat beroepsgroepen zich meer organiseren in franchise. Te denken valt hierbij aan consultants, notarissen en coaches. “Doordat de franchisegever de backoffice verzorgt kan de franchisenemer zich helemaal richten op zijn kernactiviteiten, en dat is een efficiëntere manier van werken.

Daarnaast zie ik ook een duidelijke groei van uitzendbureaus, waarbij er geen fysieke vestiging is maar mensen vanuit huis werken.”

Meer weten? Neem een kijkje op De Nationale Franchise Gids.
 

Als een eigen vestiging (met een filiaalleider) wordt omgezet in franchise (met een ondernemer) is er binnen drie maanden een omzetstijging van gemiddeld 10 tot 15 procent te verwachten, meent Jurgens. “Kennelijk besteedt de consument meer in een franchisewinkel dan in een filiaal.”

“Natuurlijk zijn er schrijnende gevallen bekend van mensen die failliet gaan”, beaamt Jurgens, “maar het zijn er relatief weinig".

Helpende hand

Toch is het concept franchise zo nu en dan negatief in het nieuws vanwege ontevredenheid onder franchisenemers. “Natuurlijk zijn er schrijnende gevallen bekend van mensen die failliet gaan”, beaamt Jurgens, “maar het zijn er relatief weinig".

"Wat je meestal niet in de krant leest is dat veel franchisegevers de franchisenemers de helpende hand bieden. Maar die lopen er niet mee te koop omdat het een precedent kan scheppen. Als de gever franchisenemer Jantje helpt dan wil franchisenemer Pietje op dezelfde manier worden geholpen.”

“Zelfstandig bijvoorbeeld een modezaak beginnen is gezien het aantal aspecten zoals marketing, de webshop, vergunningen, inkoop en administratie bijna niet voor elkaar te krijgen. Je kansen op succes nemen aanmerkelijk toe met de steun van een succesvolle formule. Bekijk alleen wel goed welke franchiseformules er zijn en welke het beste bij je past.

Het is heel verstandig om je goed te oriënteren. Neem daar alle tijd voor en ga met meerdere franchisegevers en franchisenemers in gesprek.”

Tips

Jurgens heeft nog meer tips. “Bedenk eerst of je überhaupt wel samenwerkend wil ondernemen. Als je eigen ideeën wilt doorvoeren of als je eigenwijs van aard bent dan kun je beter zelfstandig gaan ondernemen,” zegt hij. “Heb je besloten om te gaan franchisen, kijk dan eerst met welke branche je de meeste affiniteit hebt en kijk dan pas naar de financiële perspectieven.”

Verder is het altijd verstandig om de franchiseovereenkomst goed te laten controleren door een in franchise gespecialiseerde advocaat, zo vervolgt hij. “De overeenkomst vormt namelijk de basis van je samenwerking.

Wie franchiseschap overweegt moet zich goed realiseren dat het keihard werken is. Werkweken van vijftig tot zestig uur zijn zeker in het begin eerder regel dan uitzondering. Maar de wetenschap dat je het allemaal voor jezelf doet maakt dit in de praktijk vaak helemaal goed.”