Inventariseer wat het betekent om ondernemer te zijn. Of je het acceptabel vindt om risico’s te nemen, goed kunt netwerken en een passie hebt voor het product en de branche zijn allemaal factoren om af te wegen.


Kijk goed naar de formule van de franchisegever en het contract dat deze aanbiedt. Aandachtspunten zijn de kosten en voorwaarden. Te denken valt bijvoorbeeld aan wat er gebeurt als de omzet tegenvalt, en de vraag of je dan de fee nog kunt betalen.


Ga na of de formule onderscheidend genoeg is om er een goede boterham mee te verdienen en natuurlijk of deze bij je past.


Schrijf een goed ondernemingsplan.


Inzicht krijgen in de visie en strategie kan ook handig zijn. Zo kom je er bijvoorbeeld achter wat de eigen inbreng mag zijn. Mag je bijvoorbeeld een webshop beginnen als je je meer wilt richten op online verkopen?


Wees kritisch en vraag inzicht in het verdienmodel. Zo voorkom je dat je een eenzijdig beeld krijgt (of een te duur aanbod). Boerrigter: “Sommige franchisenemers klagen over te hoge fees nu hun afzet tegenvalt. Maak dus goede afspraken hierover.”


Zorg daarnaast voor een gedegen financieel plan. Voor informatie over dit onderwerp kun je bijvoorbeeld contact opnemen met de financieringsdesk van de KvK of een accountant. Ook op de site www.ondernemersplein.nl staat veel nuttige informatie voor (aspirant) franchisenemers.


Ga na of je zaken als de administratie en financiën (en misschien ook wel de franchiseonderhandelingen) zelf gaat doen, je er een cursus tegenaan moet gooien of die zaken misschien het best uitbesteedt.


Praat met andere franchisenemers en peil wat zij als voor- en nadelen beschouwen en welke factoren ze mogelijk hebben onderschat. Op die manier kun je ook inventariseren wat de omzet is in bepaalde gebieden en of de geschetste omzet voor jouw rayon en onderneming wel realistisch is.


En last but not least: “Wees actief, ondernemend en hou het initiatief bij jezelf. Dat is het allerbelangrijkst”, besluit Boerrigter.