CBW-erkend

CBW-erkend, wat houdt dat in?

  1. 3 jaar (afbouwende) productgarantie
  2. Aanbetalingsgarantie: je aanbetaling is gegarandeerd tot 25%; voor keukens, sanitair en harde vloeren is dit 15%. Het bedrag wordt niet uitgekeerd, maar in mindering gebracht op de vervangende aankoop
  3. Onpartijdige klachtenafhandeling (via Geschillencommissie Wonen)

CBW-erkend

“Gelukkig vermoedde ik al wel dat V&D een CBW-erkende woonwinkel was.” Het vermoeden van Gersten Jonker bleek te kloppen. Via de website van V&D zag hij dat hij aanspraak kon maken op de garanties die CBW-erkende winkels bieden. Zo was zijn aanbetaling op de gordijnen gegarandeerd: hij hoefde niet opnieuw een deel van de bestelling vooruit te betalen.

“Die honderd euro kon me eigenlijk niet eens zo veel schelen”, lacht hij. “Het was meer het idee dat ik misschien opnieuw gordijnen moest uitzoeken waar ik niet zo blij van werd.”

Via de website van CBW-erkend leverde Jonker de benodigde gegevens aan. “Ook kreeg ik een brief van V&D zelf om me op de aanbetalinggarantie te wijzen en werd ik met dezelfde boodschap gebeld door iemand van de woonafdeling”, aldus Jonker. En toen was het afwachten.

Collectieve oplossing

Achter de schermen was ondertussen een heel proces in werking gezet. De curator van het failliete woonwarenhuis nam contact op met InRetail, dé brancheorganisatie van non-food detailhandel. Op hun beurt belden zij Bart Begeer, directeur van Roobol Woonwinkels, of hij de gordijnbestellingen op zich wilde nemen die V&D nu niet meer kon leveren.

“Als een bij InRetail aangesloten kleine zaak bankroet gaat, krijgen de gedupeerden een brief met informatie waar ze terecht kunnen”, zegt Begeer. “In het geval van V&D is op voorhand gezocht naar een collectieve oplossing.”

Snel schakelen

Hoewel Roobol geen landelijke dekking kent, is het wel de woonwinkelketen met de grootste dekking qua gordijnenverkoop binnen InRetail. De brancheorganisatie benaderde een stoffenfabrikant waar V&D mee samenwerkte, of zij samen met Roobol de bestellingen wilden overnemen. “Het grote voordeel voor V&D-klanten was daardoor dat zij niet opnieuw gordijnen hoefden uit te zoeken.

De stoffenfabrikant heeft het voortouw genomen door de gedupeerde klanten te informeren en afspraken te maken over de afhandeling van hun bestelling”, aldus Begeer. “Daarin hebben ze zeer snel geschakeld.”

"Ik wil niet dat consumenten de dupe worden van een faillissement, dat is niet goed voor het imago van de branche.”

Gegarandeerde bestelling

De aanbetaling van gordijnenbestellingen via CBW-erkende woonwinkels zijn gegarandeerd tot vijfentwintig procent van het aankoopbedrag. Begeer: “De ordergrootte lag bij meerdere V&D-bestellingen tussen de 750 en duizend euro. Het gaat dus om een flink bedrag.” Des te opvallender vond hij het dat veel klanten niet van de regeling gebruik lijken te maken.

“Landelijk ging het om tweehonderd bestellingen. Vijftig klanten hebben gereageerd, waarvan een deel de gordijnen niet meer hoefde. Bij Roobol hebben zich uiteindelijk dertig gedupeerden gemeld en hun orders zijn over een aantal filialen verspreid.”

Het gebeurt niet zó vaak dat Begeer wordt gevraagd om bestellingen over te nemen en zeker niet op deze schaal. “In onze branche gaan niet zo heel veel winkels failliet. Ja, er zijn veel ‘winkeldeuren’, veel familiebedrijven, maar die gaan zelden failliet. Die zaken gaan gewoon dicht als er geen opvolger is. En als we een keer gebeld worden door InRetail gaat het niet om enorme hoeveelheden klanten die moeten worden geholpen”, aldus de directeur van Roobol.

Dat is voor hem echter niet de voornaamste reden om zijn medewerking te verlenen aan CBW-erkend. “Ik wil graag dat de klanten tevreden zijn”, stelt hij. “Ook al betekent het dat ik producten moet afleveren waar ik minder op verdien. Ik wil niet dat consumenten de dupe worden van een faillissement, dat is niet goed voor het imago van de branche.”

Nog weinig bewustzijn omtrent regelingen

Begeer vindt dat te weinig consumenten van het bestaan van CBW-erkend weten. En dat vindt hij jammer. “De aankoop van gordijnen is niet iets waar je dagelijks mee bezig bent, dan is het wel zo prettig als je op de hoogte bent van de garantieregelingen. En je bent feitelijk een dief van je eigen portemonnee als je er geen gebruik van maakt.”

Gersten Jonker deed dat gelukkig wél. Half februari werd hij gebeld door de leverancier, met de mededeling dat de confectie werd geregeld. Via Roobol werd de raambekleding uitgeleverd en: “ze hangen”.