Achou Zhang
Bestuursvoorzitter BIZ Zeeheldenkwartier

Geen 'freeriders' meer

Zelfstandige, eigenzinnige winkels bepalen het straatbeeld en treden samen naar buiten. Zonder de Bedrijven Investeringszone (BIZ) was dit niet gelukt, stelt Achou Zhang, eigenaar van twee hotels in het Zeeheldenkwartier en voorzitter van de ondernemersvereniging. De heffing die vanuit de BIZ geldt gaf ruimte voor extra activiteiten.

“Eerder konden we niet doen wat we graag wilden. Het geld ging op aan basiszaken als bloembakken en feestverlichting. Met de BIZ is de pot groter geworden. Iedereen in het gebied draagt er verplicht aan bij. Er zijn geen ‘freeriders’ meer en de plannen die door de ondernemers geïnitieerd zijn worden breed ondersteund.”

Evenementen: belangrijke pijler

Sinds de BIZ worden er veel evenementen georganiseerd. Zhang: “Evenementen zijn een belangrijke pijler, omdat je er veel aan op kunt hangen. De gemeente erkent dat ook. We ontwikkelen ze stap voor stap. We hebben bijvoorbeeld een Designkwartier waar een van de ondernemers uit de BIZ het initiatief nam voor een evenement. Dat werd een driedaags event met jonge ontwerpers op honderd plekken in de winkelstraten. Dat trekt veel extra publiek, ook voor Den Haag als geheel. En het levert extra verkopen.”

Inmiddels zijn er evenementen waarbij alle ondernemers aan bod komen. Gezamenlijke, professionele promotie hiervan is bijzonder belangrijk stelt Zhang. Ook hier helpt de funding vanuit de BIZ. “Eerder waren we in de weer met zelf geprinte flyers en posters, maar nu hebben we drukwerk dat er goed uitziet en aanspreekt”, geeft ze als voorbeeld. “We hebben een eigen smoel gekregen. Daardoor weet het publiek ons makkelijker te vinden.”

Momenteel wordt er gewerkt aan een betere online aanwezigheid van het Zeeheldenkwartier, maar dat is puur ondersteunend, benadrukt Zhang. Kunnen voelen, proeven en beleven zorgt voor de aantrekkingskracht. En dat werkt, want de leegstand is volgens haar lager dan ooit. “En als er iets leeg komt, dan zien anderen weer snel kansen. We hebben vooral unieke winkels, met unieke ondernemers erachter. Kortom, het borrelt en het bruist in het Zeeheldenkwartier.”