Harry Bruijniks
CEO van ­Euretco


Steve Evers
COO van Euretco

De voorloper van ­Euretco, Inkoop­vereniging ­Nederland, bestaat sinds 1916. Hiermee vertegenwoordigt ­Euretco al bijna 100 jaar zelfstandig retailend ­Nederland.

Bruijniks: “Consumenten vinden het belangrijk om te winkelen in een gevarieerd winkellandschap. ­Alleen daarom al is het cruciaal dat de positie van zelfstandig onder­nemers ook in de toekomst blijvend versterkt wordt door hen met uiteenlopende front- en back­office-diensten te ontzorgen, zodat zij zich met het primaire winkelproces kunnen bezighouden: de verkoop.”

Bundeling kennis en kunde

Euretco is actief in een aantal ­branches (zie kader) en heeft een retail­model ontwikkeld waarmee ook andere ­branches hun voordeel kunnen doen. “Ruim een jaar geleden hebben we bijvoorbeeld DGN retail overgenomen en we investeren volop om de dhz-winkel­formules Hubo en ­Multimate verder uit te bouwen.

Er zijn gesprekken gaande met voor ons ­nieuwe branches en we werken steeds intensiever samen met onze Duitse moederorganisatie ­­EK/­servicegroup om samen te ­komen tot een coöperatie die op Europees ­niveau actief wordt,” aldus Bruijniks. “Juist in tijden als deze, met bedreigingen maar ook volop kansen voor zelfstandig ondernemers, is het van belang om met elkaar kennis en kunde te bundelen om sterk te staan tegenover het retail­geweld dat op ondernemers afkomt.

Meer dan ooit willen we hierin als ­Euretco een verbindende rol vervullen, als connector tussen retailers, leveranciers en andere partijen zoals banken, verzekeraars en vastgoedontwikkelaars. Het is aan onze organisatie om ervoor te ­zorgen dat de bij ons aangesloten ondernemers het maximale rendement uit hun winkels kunnen halen.”

Steve Evers: “Er gebeurt veel én met hoge snelheid in de retailbranche die de ontwikkelingen in de ‘buiten­wereld’ reflecteert. Consumenten zijn constant in beweging, technologieën ontwikkelen zich letterlijk op lichtsnelheid, er komen internationale ketens en merken op de Nederlandse markt en internet is als oriëntatie- en ook koopkanaal niet weg te denken.

Als antwoord op de digitale (r)evolutie heeft ­Euretco de afgelopen jaren onder andere hard gewerkt aan het ­bedenken, ontwikkelen en implementeren van omnichannel ­retailing. Een aantal ­formules en concepten werkt intussen volgens dit ­model, waarbij off- en ­online activiteiten volkomen geïntegreerd zijn en ook steeds meer leveranciers zich aansluiten om samen met retailers de ­consument met een eensluidende ­boodschap te benaderen.”

Jouwsportzaak.nl

Evers vervolgt: “Goed voorbeeld is Jouwsportzaak.nl, een online platform voor zelfstandig sportonder­nemers met een sterke lokale en regionale positie. Met Jouwsportzaak.nl brengen deel­nemers de kracht van hun ­lokale ondernemerschap ­samen binnen een landelijk platform waarop consumenten zich kunnen oriënteren en ook bestellingen kunnen plaatsen”. Wat zijn de ervaringen van ondernemers Robin Biesheuvel ­(Biesheuvel Sport, Maassluis) en Marcel Janssen (Sport ’n ­Styles, Haarlem)?

“Jouwsportzaak.nl is een mooi platform dat veel kansen en mogelijkheden biedt,” vertelt Biesheuvel. “Maar je moet er als ondernemer natuurlijk ook zelf tijd insteken om het optimaal te laten werken en te kunnen gebruiken. Zo zijn we momenteel druk bezig om emailadressen te verzamelen, waarvoor we een speciale actie hebben lopen.

Eenmaal per maand ­loten we en maakt een klant die het adres heeft doorgeven kans om het aankoopbedrag terug te winnen. Dan nodigen we die klant uit, maken een filmpje en ook foto’s en zetten dat op Facebook waar het weer wordt gedeeld en de actie zich via social media verspreidt. Inmiddels hebben we zo in korte tijd meer dan 1500 adressen van kopende klanten vergaard, een geweldig succes mag ik wel zeggen.

Zeker 90 procent van onze klanten is bereid om het mailadres in te vullen als we dat vragen. Jouwsportzaak.nl moet nu groter groeien, er komen nieuwe ondernemers en leveranciers bij en steeds meer internationale sportmerken juichen het initiatief toe in het kader van de ontwikkeling richting een selectievere distributie.

Als je straks als sportondernemer niet bent aangesloten bij een groep of formule, krijg je geen producten meer van hen geleverd. En dat kun je je gewoonweg niet permitteren als je een winkel hebt,” aldus Robin Biesheuvel.

Marcel Janssen: “We hebben onze ­winkel en onze eigen webshop. Ik ­beschouw Jouwsportzaak.nl als een soort derde en waardevol verkoopkanaal voor producten die wij niet in de winkel hebben. We boeken al de nodige resultaten, maar het is nog een jong platform dat tijd nodig heeft om verder te kunnen groeien. Ik heb meegedaan omdat ik ervan houd om ­nieuwe mogelijk­heden te proberen en ik de verkoop­potentie zie van Jouwsportzaak.nl.”

Traffic maker

Emiel Poeisz, verantwoordelijk voor zelfstandige ondernemers binnen divisie sport, onderschrijft het ­belang van het verzamelen van zoveel mogelijk mailadressen van klanten. “We zien een ­directe relatie tussen de omvang van dat bestand en de omzetontwikkeling van deelnemende ondernemers via Jouwsportzaak.nl.

Daarnaast werkt het platform als ‘traffic maker’ naar de winkels die meedoen. Het is aantoonbaar dat deelname aan Jouwsportzaak.nl een stimulerende werking heeft op het winkel­bezoek. Consumenten koppelen terug dat ze zich op het platform oriënteren en vervolgens vaak naar de winkel gaan om het geselecteerde artikel te ­kopen.

Ook zijn de data die gegenereerd worden via Jouwsportzaak.nl van zeer groot belang om onze aangesloten ondernemers steeds betere adviezen te geven op het gebied van onder meer collecties en prijsbogen. Komend jaar staat in het teken van verdere uitbouw van Jouwsportzaak.nl, waarbij we mikken op vijfenzestig tot zeventig aangesloten ondernemers eind 2016.”

Omnichannel Euretco

Voor retailers zijn vindbaarheid voor nieuwe en bestaande klanten en web-rooming de belangrijkste reden om een webshop te starten. De oriëntatie van de consument begint immers online.  E-commerce is daarmee een onderdeel van retail en niet een doel op zich.

Juist in e-commerce is samenwerking cruciaal om kostenefficiënt te werken. Euretco heeft daarvoor diverse oplossingen in zowel sport, wonen als fashion. Samenwerkingsverbanden om kosten voor fotografie, voorraad, logistiek en techniek te verlagen en ook om marketing investeringen te bundelen, technologische vooruitgang te versnellen en vooral ook de leercurve te verkorten.

De kracht achter de zelfstandige retail

Met 380 medewerkers is Euretco de grootste retailservice-­organisatie van ­Nederland, die samenwerkt met zo’n 2.000 ­ondernemers en franchisenemers. Zij exploiteren ongeveer 2.900 winkels in de branches mode, wonen, sport, doe het zelf en media. De gezamenlijke consumentenomzet bedraagt € 2,3 miljard. De kernactiviteiten van ­Euretco zijn: retailservices, franchise, wholesale en financiële dienstverlening aan zelfstandig ondernemers. Bekende winkelformules en vloerconcepten van ­Euretco zijn o.a.: Intersport, Libris, Runnersworld, The ­Athlete’s Foot, Hubo, Multimate, ­Decorette, Vivante, Blz. en Topform. Daarnaast beschikt Euretco via Euretco Label Company met Babyface en Blue Rebel, Rags Industry internationale top­merken in het baby- en kinderkledingsegment.

De ondernemer heeft de keuze uit verschillende retail-samenwerkingsvormen ­zoals franchise, shopconcepten en private labels. Het zelfstandig ondernemerschap staat centraal in deze relatie. Meer informatie via www.euretco.com