Misschien straks met minder winkels, maar vooral met andere winkels. De spiegel toonde ons ooit de opkomst van veel en steeds grotere winkelketens. Strak merk- en formulebeleid en consistente positioneringen en verschijningsvormen creëerden efficiëntie voor de retailer en zekerheid voor de consument. Daarom zien winkelstraten in Nederland er nu overal ongeveer hetzelfde uit. 

Compositie van touchpoints

Inmiddels heeft internet een grote vlucht genomen. De consument raakte mondiaal georiënteerd en toont steeds meer interesse in producten en diensten op maat. Online technologie heeft er daarnaast voor gezorgd dat diverse media en touchpoints ook ‘retail’ zijn geworden.

YouTube-filmpjes bieden de mogelijkheid om direct de getoonde producten te kopen en je smartphone verandert de abriposter met een QR-code in een interactieve winkel. Anders gezegd kan je een retailconcept nu herdefiniëren als een compositie van touchpoints. En binnen deze compositie speelt ook de fysieke winkel nog steeds een belangrijke rol. Niet meer primair als verkoopkanaal, maar steeds vaker als merkplatform om de gewenste merkbeleving gestalte te geven.

De winkelstraat als gewenste afspiegeling van de samenleving vraagt om diversiteit, flexibiliteit en ‘blurring’. Het moet een gevarieerde combinatie worden van lokale speciaalzaken en grotere retailers die lokaal kleur bekennen, afgewisseld met showroomwinkels waar je komt voor een hapje en wellicht nog even die broek gaat passen die je net op Facebook hebt gezien.

De extra dynamiek en verrassing ontstaat door ‘pop-up’ stores; kleine, onbekende spelers, maar evengoed de grote retailers en merken die zich op deze wijze moeten manifesteren om spraakmakend te blijven.

Pop-up stores zijn van strategische betekenis en moeten een belangrijke plek innemen in de gewenste retailportfolio van winkelgebieden

Revitalisatie

Ontwikkelaars van winkelgebieden moeten hun vastgoedparadigma transformeren naar een  merk- en retailparadigma. Platweg gezegd dus niet alleen bezig zijn met het vullen van locaties, maar zich vooral richten op wat de bijdrage is van de locatie aan de gewenste positionering van het winkelgebied als merk.

Pop-up stores zijn van strategische betekenis en moeten een belangrijke plek innemen in de gewenste retailportfolio van winkelgebieden die weer spraakmakend willen worden. Helaas wordt deze winkelvorm nu alleen nog gezien als een mogelijkheid om kansrijke gebieden die last hebben van leegstand weer te revitaliseren. Het is een gemiste kans dat op toplocaties waar (nu nog wel) animo is van huurders nog amper pop-up stores worden ingezet.

Het blijft bij het gebruiken van pop-ups als overbrugging naar de volgende huurder wanneer de dure ruimte even leeg komt te staan; als vorm van ‘damage control’. Maar er zijn ook voorbeelden dat het anders kan. Westfield Shopping Malls is een lichtend voorbeeld van een winkelgebied als merk. Er is een duidelijke strategie die zorgt voor een sterk merk, waarbij de bezoeker continu centraal staat.

De gewenste merkbeleving wordt op consistente wijze doorgevoerd met de juiste samenhang en variatie in de retailportfolio. Pop-up concepten worden dus niet passief als damage control voor tijdelijke leegstand ingezet, maar actief als spraakmakende manier om de gewenste merkbeleving, verrassing en dynamiek voor het winkelcentrum te realiseren.

Meebewegen

Kortom: om de toekomst het hoofd te bieden, zal pop-up retail niet alleen als revitalisatie van kansrijke winkelgebieden moeten worden ingezet. Ook de toplocaties, die nu nog in een comfortabele positie lijken te verkeren, zullen mee moeten bewegen naar de toekomst toe om spraakmakend te blijven en te ontkomen aan de dans van verschraling.

Juist de toplocaties moeten op inspirerende wijze waarmaken dat zij staan voor de juiste afspiegeling van de samenleving met diversiteit, flexibiliteit en verrassing als essentie. Pop-up stores moeten hierin als actief strategisch onderdeel dienen om een spraakmakend winkelgebied te creëren. Dan worden de winkelstraten in Nederland tenminste weer leuk.

Go-PopUp