Digitale processen

IT’er Geert Jan Dirven zag een paar jaar geleden een interessante trend ontstaan: door toenemende automatisering kunnen stappen binnen een bedrijfsproces meteen digitaal worden vastgelegd. Hij herkende de potentie van dit soort in-process-data: “Het betekent dat je gedurende het proces kunt optimaliseren.

Toch zijn er maar weinig bedrijven in de wereld die software maken om dat goed te ondersteunen.” Toen hij in aanraking kwam met de energiemarkt en de Europese richtlijn om ieder huishouden te voorzien van een slimme meter, besloot Dirven beide ontwikkelingen te combineren.

Netwerk

Dirven: “De slimme meter verstuurt elke tien seconden data over jouw energieverbruik. Greeniant vangt die gegevens op. Nu al kun je met de app Slimme meter lezer zien wat je verbruikt en of dat in lijn is met het voorschot dat je betaalt.

Binnenkort geven we je ook tips om je verbruik te verlagen. Dat zijn eerste stappen, want technisch zijn we in staat alle data per huishoudelijk apparaat te onderscheiden. Het is nu zoeken naar welke informatie en welke diensten voor het publiek het meest waardevol zijn.”

In 2012 is Greeniant opgericht, sinds vorig jaar is het bedrijf onderdeel van een business accelerator. “We wilden twee dingen realiseren. Ten eerste: buiten Nederland kijken. Italië is voor ons heel interessant, omdat iedereen daar al een slimme meter heeft. Via het netwerk van de accelerator, want als klein bedrijf lukt dat je echt niet, kwamen we binnen bij Telecom Italia. Dat ging heel snel, de proof of technology was bijvoorbeeld  binnen twee weken goedgekeurd.

Nu kijken we hoe we in samenwerking een field test op kunnen zetten. Daarnaast zochten we nieuwe investeerders. Hoe kom je in zicht bij iemand die duizend verzoeken per dag krijgt? Op een conferentie werden we gespot door onze huidige investeerder, Reply Group.”

“Je moet dit heel bedachtzaam doen, want de complexiteit neemt als je uitbreidt snel toe."

Competitie

Uitbreiding naar de rest van Europa, dat is ook wat het Duitse Tinnitracks dit jaar nog wil realiseren - te beginnen bij Nederland. Tinnitracks (een product van het bedrijf Sonormed) maakt van gewone muziek in mp3-vorm gefilterde muziek, die als therapie kan worden gebruikt bij mensen met de ooraandoening tinnitus.

Het idee ontstond uit een vraag van een Duitse oorkliniek aan sound engineer Adrian Nötzel, nadat de wetenschap het succes van deze nieuwe behandelmethode voor tinnitus bewezen had. Niet veel later raakten Joerg Land en een derde ondernemer betrokken bij het project, zo vertelt Land aan de telefoon vanuit Texas, waar hij zojuist de prestigieuze SWSX Award in ontvangst heeft mogen nemen.

Vorig jaar won Tinnitracks al de IDEA Challange, een Europese competitie voor startups, en zo kwam het bedrijf in aanraking met de Europese markt. Voorzichtigheid is daarbij geboden: “Je moet dit heel bedachtzaam doen, want de complexiteit neemt als je uitbreidt snel toe. En je wilt wel kwaliteit blijven waarborgen.”

Selectie

“We maken een product met muziek voor zieke mensen, dat levert veel sympathie op. Maar in dit segment zijn weinig investeerders en omdat het een nieuwe behandelmethode betreft, is er ook scepsis.” Daarbij kan een accelerator, waarvan Tinnitracks deel uitmaakt sinds het winnen van de competitie, veel verschil maken, benadrukt Land.

Het netwerk is een belangrijk voordeel, maar hij noemt ook de naamsverbintenis.“Het stempel van zo’n club betekent ook een soort selectie. Anderen nemen je serieuzer, denken: dit moet wel speciaal zijn, anders zou die accelerator daar niet zo in geloven.”