Prof. dr. Willem Jonker
EIT ICT Labs

“Europa was en is leidend in het onderzoek, maar blijft achter bij Azië en de VS als het gaat om economische slagkracht”, zegt Jonker. EIT ICT Labs verenigt daarom grote bedrijven, midden- en kleinbedrijf, start-ups, universiteiten en andere kennisinstellingen in heel Europa.

Dat gebeurt vanuit het hoofdkantoor in Brussel, met zogeheten co-locaties in negen Europese landen – onder meer in Eindhoven, dat zich met haar sterke ecosysteem kwalificeerde als een van de trekkers van EIT ICT Labs.

Onderwijs

Een van de instrumenten in Jonkers handen is onderwijs. EIT ICT Labs verzorgt onder meer een tweejarig ICT-masterprogramma met veel aandacht voor ondernemerschap, waar talentvolle studenten de juiste kennis en vaardigheden wordt bijgebracht.

“Studenten volgen hun opleiding aan twee verschillende universiteiten in verschillende co-locaties, krijgen college van topexperts en -ondernemers en kunnen zo profiteren van het beste dat Europa op dit gebied te bieden heeft.” De eerste 75 studenten zijn inmiddels afgestudeerd, dat zullen er jaarlijks 500 worden.

Faciliteren van ontwikkelingen

Tegelijkertijd wordt de internationale transfer van technologie, groei van starts-ups en marktintroductie van innovaties gefaciliteerd. “Denk aan onderzoekers die een belangrijke technologische uitvinding hebben gedaan. EIT ICT Labs helpt om de technologie naar de markt te brengen.

Dit kan via de financiering van een marktstudie, hulp bij het ontwikkelen van een prototype, het onder de aandacht brengen bij mogelijke afnemers, steun bij het aanvragen van patenten, of het zoeken van investeerders. Wij geven het eerste zetje, daarna willen we dat ze uitvliegen.”

Innovatiekracht

De waarde van EIT ICT Labs voor Nederland ligt in het feit dat Nederlandse onderzoekers, start-ups en bedrijven worden aangesloten op een uiterst krachtig Europees netwerk.

Jonker: “Wij helpen Nederlandse start-ups bij het internationaal doorgroeien, en Nederlandse universiteiten en bedrijven bij het aantrekken van ICT-toptalent. Met concrete activiteiten versterken we de innovatiekracht van Nederland, door te profiteren van wat elders in Europa gebeurt.”