Financiering vinden is tijdrovend; een doorlooptijd van een jaar is geen uitzondering. Veel tijd gaat zitten in het vinden van de juiste partij en het voorbereiden van de financieringsaanvraag.

De KvK ondersteunt Start Ups in dit proces en verbindt hen met relevante partijen en initiatieven als Business Angels en InvestHorizon.

Business Angels

Informele investeerders de ‘Business Angels’ zijn een interessante financieringsbron voor Start ups. In Nederland zijn naar schatting zo’n 6.000 tot 9.000 Business Angels actief. Menig ondernemer weet niet van hun bestaan af, wat ze voor hem kunnen betekenen en hoe ermee in contact te komen.

Naar verwachting start de Kamer van Koophandel dit jaar in opdracht van het ministerie van Economische Zaken het project Business Angels. Het doel is ondernemers te attenderen op de mogelijkheid van financiering van Business Angels en ze zo op weg te helpen.

InvestHorizon

Ook kunnen ondernemers bij de KvK Financieringsdesk terecht voor deelname aan InvestHorizon. Dit is een programma van de Europese Commissie dat gericht is op het stimuleren van financiering van innovatieve ondernemers in Europa.

Het omvat alle middelen die nodig zijn voor een goede voorbereiding en een digitaal platform waarop ondernemers en investeerders uit heel Europa tot een match kunnen komen. Dit programma is heel geschikt voor Start ups.

Financieringsdesk

De KvK Financieringsdesk ondersteunt ondernemers met kennis over financiering en het vinden van ingangen. Ondernemers kunnen terecht op de digitale kanalen: www.kvk.nl/financiering en www.ondernemersplein.nl/financieringsdesk of bellen naar het gratis telefoonnummer 0800 1014 waar experts hen te woord staan. De KvK werkt hierin nauw samen met financiers zoals de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP).

“Als Start ups meer kapitaal nodig hebben kunnen zij op zoek gaan naar een Venture Capital fonds. Die zijn er in vele verschillende soorten en maten, en met regionale, nationale of internationale focus. Een goede voorbereiding is cruciaal om de best passende partij te vinden”, aldus Tjarda Molenaar, directeur NVP.

In 2014 deden 4.500 ondernemers met financieringsvragen een beroep op de Financieringsdesk, die december 2013  is opgericht in opdracht van Minister Kamp en de Tweede Kamer. De KvK Financieringsdesk is niet verbonden aan een particuliere geldverstrekker en onafhankelijk.

http://www.kvk.nl/advies-en-informatie/financiering/

Onderzoek alternatieve vormen

Eind april 2015 rondt de KvK een grootschalig onderzoek onder ondernemers af naar de Nederlandse toegang tot bancaire en alternatieve vormen van financiering. Het onderzoek is zo vorm gegeven dat een vergelijking met andere EU-landen mogelijk is.

Dit geeft veel informatie over het gebruik door en de toegankelijkheid van verschillende soorten van financiering door ondernemers. KvK voert het onderzoek uit samen met het Kenniscentrum Innovatie en Business van de Hogeschool Utrecht.