High Tech Campus Eindhoven is voortgekomen uit het R&D centrum van Philips, dat meer met andere bedrijven wilde gaan samenwerken aan het ontwikkelen van nieuwe technologieën.

“Het doel werd om samen aan research te doen en elkaar aan te vullen, in een sfeer van open innovatie”, vertelt Schmetz.

Voedingsbodem

De campus is een vruchtbare voedingsbodem voor startups. Die vinden daar grotere bedrijven met wie zij direct kunnen samenwerken. Om dat nog beter vorm te geven en startups nog meer kansen te bieden, is het Startupbootcamp HighTech XL-programma ontwikkeld.

Schmetz vertelt: “We hebben het programma nu twee keer gedaan, met steeds tien startups vanuit de hele wereld. Wij zeggen tegen hen: stop even met technologieontwikkeling en kijk naar wat je hebt. Hoe wil je dat naar de markt brengen?

We begeleiden ze met het rondmaken van de businesscase. We doen dat met een intensief programma met meer dan tweehonderdvijftig mentoren vanuit de campus en de directe omgeving. Wereldwijd is er geen deur die wij niet kunnen openen.”

Dat is voor de startups natuurlijk erg interessant. Zij zijn zes maanden aanwezig op de campus, en krijgen ook de mogelijkheid om daar te blijven. “We willen dit nog vijf of zes keer doen. Dan hebben we dus bijna tachtig startups begeleid.

Stel dat een derde daarvan slaagt, dan praat je dus over ruim twintig nieuwe snelgroeiende bedrijven. Zo groeit het netwerk. En als startups succesvol zijn, dan is de hele campus succesvol.”

De beste voedingsbodem te creëren zodat meer startups ontstaan in Nederland.

Hoogtepunten

Recent beleefde High Tech Campus Eindhoven en het Startupbootcamp HighTech XL-programma binnen 1 week tijd enkele mooie hoogtepunten. Op 3 februari waren koning Willem-Alexander en minister Kamp (Economische Zaken) te gast. Zij bespraken onder andere het overheidsbeleid om Nederland aantrekkelijker te maken voor startups.

Een belangrijke rol daarin is weggelegd voor mevrouw Neelie Kroes: het kabinet heeft de voormalige Eurocommissaris gevraagd als 'special envoy' van StartupDelta. Dat is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken om de beste voedingsbodem te creëren zodat meer startups ontstaan in Nederland. Kroes bezocht Brainport Regio Eindhoven en High Tech Campus Eindhoven op 4 februari, tijdens haar kennismakingsronde langs diverse startup regio's in Nederland.

Ze gaat voor StartupDelta verkennen hoe de onderlinge samenwerking tussen tien topregio's kan worden bevorderd. Hierdoor zullen meer startups een kans krijgen om uit te groeien tot sterke bedrijven die banen opleveren. Kroes wil minimaal vijf grote internationale Venture Capitalist bedrijven naar Nederland halen, en ze denkt aan een fiscaal vriendelijker beleid.


Events: Bekijk hier welke events plaats vinden op de High Tech Campus Eindhoven.
 

Demo dag

Op 6 februari was de Startupbootcamp High Tech XL Demo Dag 2015. Daar werden enkele grote investeringen gedaan. Zo haalde STaR Engines een bedrag van 2 miljoen euro binnen van investeerder Frans van Gils.

STaR Engines maakt onder andere een draagbaar oplaadsysteem voor elektrische auto’s. Dat is een batterij die als een jerrycan meegenomen kan worden en onderweg oplaadt. Dat kan de populariteit van elektrische voertuigen vergroten.

Op de Demo Dag deed bovendien de Chinese investeerder Mr. Yu ter plekke een investering van 450.000 euro in de Nederlandse startup Avular, fabrikant van een speciale drone. Tevens investeerde hij 600.000 euro in het startupbedrijf Manus dat robothandschoenen heeft ontwikkeld. Het was voor het eerst dat dergelijke investeringen zijn gedaan tijdens presentaties van startupteams.

De bedrijven zien de meerwaarde van hun aanwezigheid en het ecosysteem op onze campus.

Interessante mix

Schmetz benadrukt verder de interessante mix van bedrijven op de campus. Het zijn aan de ene kant grote wereldspelers zoals Philips, IBM en ASML, en aan de andere kant MKB’ers en veel startende bedrijven. “Die vinden het heel interessant om deze grote partijen in hun directe omgeving te hebben.

Maar dat werkt over en weer: de grote bedrijven hebben veel aan jonge en dynamische partijen, met vaak meer durf en snelheid. Dat is dus een fantastische symbiose.”

Wat Schmetz ook ziet gebeuren, is dat deelsegmenten van bedrijven worden overgenomen door andere bedrijven en zo verder kunnen groeien. Waarbij de activiteit wel op de campus blijft. “Want de bedrijven zien de meerwaarde van hun aanwezigheid en het ecosysteem op onze campus.

We zien daarbij overigens creatieve oplossingen voor bescherming van intellectueel eigendom. Drie bedrijven op de campus ondersteunen ondernemingen daarbij.”

Groeiende campus

De afgelopen jaren is de campus enorm gegroeid. Momenteel zijn er 135 bedrijven gevestigd. Zo’n 10.000 onderzoekers, ontwikkelaars en ondernemers van 85 nationaliteiten werken er aan toekomstige technologieën en producten. Bij elkaar een groot netwerk van bedrijven.

“Je kunt het niet meer alleen”, stelt Schmetz. “Je moet gezamenlijk werken aan technologie en business en je als netwerk verbinden met de rest van de wereld. We denken nu veel meer in ketens. Bedrijven in die ketens hebben er allemaal belang bij om samen te werken om een nieuwe technologie snel naar de markt te brengen.”