Claudia Zuiderwijk
Bestuursvoorzitter KvK

De KvK heeft als taak de informatie van de overheid voor startups via  www.ondernemersplein.nl en www.kvk.nl te ontsluiten. Ook beantwoordt de KvK specifieke vragen van startups en zet ze haar netwerk in om deze bedrijven op te sporen en in contact te brengen met de juiste partijen.

Hoe gaat dit in de praktijk? Een interview met Claudia Zuiderwijk, bestuursvoorzitter van de KvK.

Startups zijn ondernemers die hun weg makkelijk vinden. Hebben deze ondernemers wel behoefte aan informatie en advies?

“Zeker wel! Maar het gaat om zeer specifieke informatie. Voor StartupDelta ontwikkelen wordt er daarom met tien partners binnen de overheid een portal ontworpen die startups voorziet van Engelstalige informatie over wat je regelt om te ondernemen in Nederland.

Info over bijvoorbeeld een startup visum, mogelijke rechtsvormen en belastingen op één plek. Deze portal is een initiatief van het ministerie van EZ en de Tweede Kamer. Hij is gekoppeld aan StartupDelta en de lancering is in juni.”

Dan hebben we het over online informatie, maar hoe gaat het beantwoorden van vragen van startups?

“De vragen die wij krijgen via onze informatie- en advieslijn en via onze financieringsdesk zijn op een aantal aspecten anders. Ook hier moeten we snel én goed antwoorden. Vanuit startups krijgen we meer dan bij reguliere starters vragen over financiering en internationalisering.

De ondernemer achter een startup kan zijn bedrijf binnen no time laten groeien. Maar daar heeft hij of zij wel kennis, ervaring en geld voor nodig. Het vroeg in contact brengen met het juiste netwerk maakt dat deze ondernemers op korte termijn daadwerkelijk vooruit komen.

Startups weten zelf dat ze pas groeien als anderen mee investeren. Daarom hebben ze behoefte aan informatie over samenwerken, zonder dat ze daarbij zeggenschap verliezen. Ze denken groots, ook aan bedrijfsovername als een kans om groei te realiseren.

Voor veel startups is het creëren van maatschappelijke waarde trouwens een belangrijke drijfveer. Binnen de KvK is een specifieke groep adviseurs vrijgemaakt voor de ondersteuning van startups, met informatie die past bij deze behoefte. Voorop staat: het aanbod moet van hoog niveau zijn en veel waarde toevoegen. “

Als het gaat om het KvK-netwerk, waar hebben we het dan over?

“De KvK kan startups in Nederland, maar ook daarbuiten, introduceren in relevante kennisgebieden en netwerken. Het Enterprise Europe Network is een voorbeeld, waarbij een Nederlandse startup direct gelinkt wordt aan een Duitse of UK business partner. Via onze Financieringsdesk krijgen ze zicht op financieringsmogelijkheden.

Last but not least: samen met Shell bieden we het Shell LiveWIRE Programma. De startups hierin krijgen coaching, informatie en voorlichting bij het vermarkten van hun business ideeën. En we introduceren hen bij partijen in ons netwerk die nu en in de toekomst iets voor hen kunnen betekenen.“