“Als dé ondernemende universiteit is ondernemerschap ons unique selling point. Natuurlijk zijn er meer universiteiten die zich richten op ondernemerschap, maar wij doen het al meer dan dertig jaar. Het zit in ons DNA. Het bewijs daarvoor zijn de achthonderd spin-off bedrijven die zijn voorgebracht. Er komt letterlijk elke week eentje bij. De bekendste voorbeelden zijn Booking.com en Thuisbezorgd.nl. Onze high-tech faciliteiten vormen de incubator waar onderzoek kan plaatsvinden. In colleges wordt er veel aandacht aan besteed en we bieden ook ruimte voor medewerkers om te ondernemen. Daarnaast zijn we niet alleen een technische universiteit, maar bieden ook een breed scala aan sociale wetenschappen aan. Dus technologische innovaties op topniveau en tegelijkertijd kijken naar de impact op de maatschappij. De startups die we voortbrengen maken maatschappelijk relevante fysieke producten en toepassingen.”

Eerste zetje

“Valorisatie, dus het vermarkten van kennis, is voor ons erg belangrijk. Tijdens de studie, en direct na de studie, moet de kennis van de student direct om te zetten zijn in marktwaarde. Dat betekent dat je als universiteit het ecosysteem voor ondernemerschap voortdurend moet vernieuwen. We zijn ons zeer bewust van de wet van de remmende voorsprong. Tuurlijk, je bent als universiteit een instituut, geen onderneming. Als je kennis creëert met steun van de overheid, dan moet je die kennis zo snel mogelijk terugbrengen naar de maatschappij. Dat kan heel goed via marktwerking. Het eerste zetje dat wij geven is uniek, maar echt investeren, daar zijn wij niet voor.’

Grensverleggend

Ray Quintana, General Partner van Cottonwood Technology Fund, een van de best presterende Amerikaanse seed fondsen, trok naar Enschede nadat hij de kansen zag. ‘Waarom wij naar Nederland zijn gegaan? Ik krijg die vraag vaak, maar gek genoeg vooral van de Nederlanders zelf. In Amerika denken onze collega’s: “ze hebben het weer geflikt, wat briljant”. Terwijl de Nederlanders niet snappen wat we hier doen. De mensen en de technologie vormen de reden dat we hier zijn. Uit onderzoek blijkt dat Nederland veel ondernemender is dan Duitsland, Frankrijk of Zweden. Het was een kwantitatieve bevestiging van de kwaliteit die ik zag. De derde reden is dat jullie zelf niet door hebben hoe grensverleggend het ecosysteem met Kennispark hier is.”

Samenwerking

“We zijn ‘competency based’ en vragen altijd ‘wat is jouw kerncompetentie als bedrijf’. We investeren in alle sectoren en technologieën. Er wordt op de campus geweldige technologie gecreëerd. De universiteit is een belangrijke partner in het selecteren en begeleiden van ideeën. Het maakt ons niet uit in welke fase een onderneming zit. Eenmaal ingestapt als partner, verzorgen we de financiering voor het hele traject, tot beursgang of exit. Daarnaast kunnen wij startups in contact brengen met onze corporate partners, bijvoorbeeld voor distributie of andere vormen van samenwerking.”

“Je hebt drie dingen nodig voor succes. Je idee moet relevant zijn op de wereldmarkt, uit te rollen zijn over meerdere industrieën en moeilijk te kopiëren zijn.”