Wethouder Struijvenberg vertelt over de ontwikkelingen en ondernemers vertellen over de verschillende pilots: “De Rotterdamse economie, dat zijn de ondernemers! Zij hebben ruimte nodig om innovatief te kunnen ondernemen.

We faciliteren het MKB door onder andere actief aanwezig, vindbaar en aanspreekbaar te zijn. Ook geven we ze ruimte in verschillende projecten waar regels anders zijn dan voorheen. Een voorbeeld daarvan is Blending 010; deze pilot biedt ruimte aan innovatieve mengconcepten van retail- en horecaondernemers. Het is een experiment om te bekijken of de klantbeleving hiermee vergroot kan worden.”

Minder vierkante meter

Struijvenberg stelt dat er door de opkomst van internetshoppen minder behoefte is aan vierkante meter winkeloppervlak. “Daarom focussen we als stadsbestuur op de plekken waar detailhandel zorgt voor aantrekkelijke gebieden voor consumenten en waar ook in de toekomst voldoende kansen lijken te zijn.

Ook hebben we het Stop en Shop parkeertarief ingevoerd, dat zowel de ondernemer als de bezoeker van winkelstraten ten goede komt. Even snel een boodschap doen wordt zo aantrekkelijker.” Rotterdam helpt eigenaren van leegstaande winkelpanden deze weer te vullen. “Dat doen we door met hen de oorzaak en de toekomst van hun lege winkelpanden te bespreken en lege panden op een goede plek onder de aandacht te brengen bij ruimtezoekende retailers.

We stellen ons dienstverlenend op door laagdrempelige vestigingsvoorwaarden te hanteren en door goed bereikbaar en benaderbaar te zijn voor toekomstige ondernemers.”

2.0 Horeca ondernemen

De landelijke VNG pilot ‘Mengvormen’ heet in Rotterdam Blending010. Tijdens de pilot worden verboden en regels uit de Drank- en Horecawet (DHW) in de dagelijkse praktijk op nut en noodzaak onderzocht. Rotterdam wil met deze pilot vrij ondernemerschap en innovatieve winkel- en, of, horecaconcepten stimuleren die consumeren in de stad leuk en vernieuwend houden.

Eén van de ondernemers die graag mee wil doen aan de pilot is Jerom van Es van Brillemans optometrie & contactlenzen. “Ik ben heel blij met deze pilot, maar ik vind het wel jammer dat er maar 25 ondernemers uit de hele stad mee mogen doen. ”Van Es wil meedoen om de klantbeleving te vergroten.

“Het zou leuk zijn als we dat met producten van collega’s waar kunnen maken. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een kopje koffie met een taartje of een glaasje wijn op zaterdagmiddag met een stukje kaas of worst.” Van Es denkt dat Blending010 kan zorgen voor een grotere toestroom aan publiek. “Als ondernemers de kans krijgen het gezelliger te maken, de beleving te versterken, dan komen de mensen wel.”

Borkent: “Ondernemen is al moeilijk genoeg, laten we vooral een beetje flexibel zijn.”

Kans voor ondernemers

Bas Borkent van Memory Lane vindt de pilot een prima plan. “Als horeca-ondernemer mag ik geen goederen verkopen zoals kookboeken, een kilo koffie of een koffiekopje. De wet die dit regelt, stamt uit de vorige eeuw en had als doel dat mensen niet dronken ‘gedwongen’ konden worden om veel spullen te kopen. Daarna kwam echter de wet dat een koop binnen zeven dagen ongedaan gemaakt kan worden, dus de eerste wet heeft al geen zin meer.”

Borkent is niet van plan een winkel te beginnen, maar wil wel de mogelijkheid om serviceproducten te verkopen. “Ondernemen is al moeilijk genoeg, laten we vooral een beetje flexibel zijn.” Borkent ziet Blending010 als een kans voor ondernemers om de service te verhogen.

Retailinnovatie: New Fork

Yorick van Baarsel, eigenaar van restaurant New Fork is een voorloper op slow food gebied, werkt zoveel mogelijk met lokale producten en doet ondanks de groeiende concurrentie geen concessies aan de kwaliteit van het eten en drinken. Van Baarsel vertelt over zijn onderneming én waarom New Fork enthousiast deelneemt aan retailinnovatie010.

“Het concept van New Fork is: gezond eten van verse ingrediënten en op een culinaire manier bereid.” New Fork startte in 2011 op de Coolsingel, en heeft inmiddels zeven vestigingen. “We worden regelmatig door grote ondernemingen gevraagd om een intern filiaal in hun pand te realiseren, dat deden we onder andere bij Coolblue en de Nederlandse Energie Maatschappij.” De nieuwste vestiging is in een groot kantorencomplex op het Vasteland met een lunchkaart voor overdag en complete meeneemmaaltijden voor thuis.

Stad stapt uit de schaduw

Van Baarsel is blij met de titel ‘beste binnenstad’ voor Rotterdam. “Als inwoner van en ondernemer in deze stad waardeer ik het ingezette beleid bijzonder. De stad is te lang ‘gewoon’ geweest. Ik vind het fijn dat men nu over de schroom heenstapt en inziet dat het leuk, gezellig én mooi mag zijn.

Ik merk dat je als ondernemer ook meer aanzien krijgt nu Rotterdam de ondernemers beter op de kaart zet. Ik merk ook dat er steeds meer publiek van buiten Rotterdam komt omdat de stad gewoon leuker wordt om in te vertoeven.”

Van Baarsel: “Ik verbind me graag aan partijen die naar de toekomst kijken met een open en frisse blik."

Vernieuwende ideeën door een frisse blik

New Fork is partner in Retailinnovatie010, een onderwijs- en onderzoeksproject van de Hogeschool Rotterdam. Hierin werken studenten, docenten en onderzoekers samen met Rotterdamse retailers aan innovatie en dragen daarmee bij aan city making.

New Fork is momenteel bezig aan een traject met een groep tweedejaars studenten van het instituut Communicatie, Media- en Informatietechnologie die nieuwe mediatoepassingen voor New Fork uitdenken en uittesten. “Ik verbind me graag aan partijen die naar de toekomst kijken met een open en frisse blik.

Studenten hebben vaak interessante inzichten waar we gebruik van kunnen maken. Onze online business kan beter, zij onderzoeken het hoe en waarom daarvan. Ik geloof niet in alleen online, maar wel in versterking van de restaurants door er meer aandacht voor te hebben. Maar de klantbeleving blijft voor ons centraal staan.”

Zelf een plan van aanpak maken - Boulevard Zuid

De kenmerkende voortvarende aanpak van Rotterdammers komt goed tot zijn recht in Plan Boulevard Zuid. Wethouder Struijvenberg besloot vorig jaar budget beschikbaar te stellen onder voorwaarde dat de ondernemers zelf een plan van aanpak opstelden. Mila Bhageloe van UwMakelaarsite is voorzitter van de Stichting Boulevard Zuid, waarin gemeente, ondernemers en pandeigenaren aan een economisch vitalere Boulevard Zuid werken.

Zij vertelt: “Voor ons was het even wennen om zelf een plan in te dienen bij de gemeente, maar zeker goed. Als ondernemers en vastgoedeigenaren weten we zelf het beste wat hier gebeurt en hebben we grote plannen om verbeteringen aan te brengen. Er liggen zowel kansen als uitdagingen in dit gebied.”

De eerste uitdaging was de verschillende belangen om te vormen naar een gemeenschappelijk doel. “Daar gebruikten we brainstormsessies met alle partijen voor. De gemeente stelde een procesmanager beschikbaar en studenten van InHolland hielpen ons ook.” Er kwamen drie werkgroepen uit voort die met het doel ‘meer betalende bezoekers naar de winkelstraat’ aan de slag gingen. De resultaten daarvan leidden naar een plan van aanpak dat in december klaar was. In januari kwam de goedkeuring op het plan en kon de stichting aan de slag.

Investeren

Bhageloe: ”We richten ons op verschillende zaken die onze straat mooier, gezelliger en leefbaarder moeten maken. Ook besteden we meer aandacht aan marketing en promotie. We bestrijden samen met pandeigenaren actief leegstand door meer speciaalzaken te trekken.

Ook onze maatschappelijke rol krijgt meer invulling, er lopen verschillende projecten om jongeren stages en/of een baan te bieden.” Daarnaast komt er een eenduidig luifelbeleid en wordt de verlichting aangepast. Na de vakantie komt de bestrating aan de beurt.

“Inmiddels krijgen pandeigenaren en projectontwikkelaars weer zin om te investeren in onze straat. Er zijn al tv spotjes geweest, er is een website en een facebookpagina om iedereen op de hoogte te houden. Betrokkenheid van de achterban blijft belangrijk.”

Bhageloe vertelt dat de samenwerking onderling én met de gemeente stukken verbeterd is. “Ondernemers zien wat we doen en haken spontaan aan, er zijn inmiddels al vijf speciaalzaken bij. De kloof tussen gemeente en ondernemers is ook een stuk kleiner geworden, het is nu tweerichtingsverkeer.

Struijvenberg: "Voorheen liep ik dan kans op een forse boete, nu mag dat gewoon. Het maakt het ondernemen voor mij een stuk gemakkelijker.”

Gemakkelijker ondernemen

Vorig jaar zomer startte het Rotterdamse college met een pilot ‘Anders Geregeld’ op de West-Kruiskade. Na een oproep van wethouder Struijvenberg aan ondernemers in dit gebied, kwamen er verschillende initiatieven binnen. Sommige proeven zijn al begonnen, andere starten binnenkort. Het gaat dan om proeven met laad- en lostijden, stopverbod, uitstallingen en mengvormen.

Anders geregeld moet het ondernemen gemakkelijker en prettiger maken, zonder de veiligheid in gevaar te brengen. Jinai Looi van Het Zesde Geluk vertelt wat de pilot voor haar onderneming betekent. “Ik ben blij met deze pilot, in de aanloop daar naartoe was het contact met de gemeente heel prettig, ze waren goed bereikbaar en de ondernemers werden op verschillende manieren op de hoogte gehouden. Wij hebben vooral profijt van de versoepelde laad- en lostijden.”

De leveranciers van haar bedrijf komen uit Nederland, België en Duitsland. “Dan is voor twaalf uur lossen echt niet altijd te plannen. Daarnaast cateren we vaak op locatie en wordt de auto ’s avonds weer leeggeruimd. Voorheen liep ik dan kans op een forse boete, nu mag dat gewoon. Het maakt het ondernemen voor mij een stuk gemakkelijker.”

Bewaken veiligheid

Door de aanpassing in de laad- en lostijd en het opheffen van het stopverbod, is het volgens Looi wel wat drukker in de straat geworden. “Ik hoor er echter niemand over klagen en de veiligheid wordt goed in de gaten gehouden door onder andere Stadsbeheer, of handhaving, en de politie.” Looi merkt wel dat ondernemers meer samenwerken sinds de pilot. “Niet iedereen doet mee en de belangen zijn vaak anders, maar er heerst nu een andere sfeer waarin gewoon meer mogelijk is om echt te ondernemen.”