De student Werktuigbouwkunde (23) bedacht een paar jaar geleden het concept van de DutchFiets, die bestaat uit een kunststof frame uit één stuk en die met een riem wordt aangedreven in plaats van met een ketting.

“Het idee komt voort uit een project in mijn tweede studiejaar, waarbij we met een team van studenten een fictief ingenieursbureau moesten opzetten dat een opdracht zou werven bij een bedrijf.” Het idee voor de fiets had hij al langer. “Ik wilde graag aan een eigen opdracht werken in plaats van die van een bedrijf waarvan je nooit weet wat er met het resultaat wordt gedaan.

Het project toonde de haalbaarheid aan de hand van sterkte en-stijfheidsberekeningen aan en we schreven een ondernemersplan. In het derde studiejaar ging ik met een medestudent verder met het project. Toen werd ook in Zwolle een innovation lab (iLab) opgezet dat een pilotproject nodig had, mijn fiets bleek hiervoor ideaal.

Rijdend prototype

Binnen het iLab kun je je idee verder ontwikkelen, er zijn mogelijkheden voor financiering en je wordt verbonden met professionals die je kunnen helpen. Zo kwam ik in contact met een fietsenmerk dat haar lab ter beschikking stelde voor het doen van stijfheid-en vermoeiingstesten, de fiets moet immers voldoen aan de Europese norm.

Ook kon ik dankzij het iLab in studiejaar vier stage lopen in mijn bedrijf. Het resultaat is een rijdend prototype en een gevalideerd 3D-model van de kunststof fiets. Ik doe er nu bijvoorbeeld mijn boodschappen op en krijg veel leuke reacties.”

Nu zit hij in de fase dat hij met het product naar buiten wil. “Met het iLab zet ik nu een Kickstartercampagne (crowdfundingcampagne) op, gefinancierd door mijzelf en het iLab. Zo’n campagne is ideaal om te onderzoeken of er vraag is naar het product en om kapitaal te vergaren om de DutchFiets uit te ontwikkelen en klaar te maken voor productie. Ik heb goede hoop dat het gaat lukken.”