Frank Quix
Managing director bij Q&A

Welke functie gaat een ‘bakstenen’ winkel daarmee krijgen? Hoe ziet zo’n winkel eruit? Naar het antwoord op deze vragen wordt gezocht in de Store of the Future in Den Haag, een fysieke winkel in New Babylon met een ‘laboratoriumfunctie’.

Off- en online samenbrengen

“In de winkel van de toekomst vindt niet per definitie transactie plaats, maar attractie”, legt bedenker Frank Quix uit. “We kijken hoe techniek het doel van attractie ondersteunt.” Een belangrijk thema daarbij is het samenbrengen van off- en online kanalen.

Als praktisch voorbeeld noemt Quix een spiegel van Hema waarin iemand zich met behulp van ‘augmented reality’ – een digitale laag over de fysieke wereld – kan opmaken. “Mensen willen weten hoe een bepaalde kleur lippenstift hen staat, maar zijn huiverig om er een te proberen waar anderen ook aangezeten kunnen hebben. Met onze toepassing breng je het digitaal aan, waarna het meebeweegt met je lippen.”

Techniek die voordelen brengt

De techniek kan de voordelen van off- en online retail samenbrengen, vervolgt Quix. In een ander experiment van Rivièra Maison is het mogelijk om te kijken of het specifieke bankstel dat lekker zit in de winkel wel echt past in je interieur.

Dit kan met behulp van een smartphone. Een afbeelding van de bank wordt over de camera feed ‘gelegd’ als je thuis door je smartphone je kamer bekijkt. “Matcht het niet, dan selecteer je een andere kleur. Ben je tevreden dan bestel je de bank online”, aldus Quix.

In de winkel komen alle momenten van de klantreis terug. Die reis stopt niet na aankoop, stelt Quix. Onderhoud hoort er bijvoorbeeld ook bij, evenals feedback kunnen geven en gebruik van video voor instructies. “Je moet het breed zien. Met interactieve winkelruiten kun je interactie met klanten hebben. Zelfs als de winkel dicht is. We laten ook nieuwe businessmodellen zien. Bijvoorbeeld hoe je hergebruik onderdeel van je business maakt.”