John Stel
Eigenaar Galerie Honingen

Hoewel de keuze voor een verhuizing op het eerste gezicht misschien apart lijkt, is het tegenovergestelde waar. “Na de eerste vijf jaar in Rotterdam bleek de galerie een succes”, legt Stel uit.

Locatie met meerwaarde voor klant

“We wilden een stap zetten, uitbreiden, en zochten een plek waar onze klanten een bezoek aan ons konden combineren met een lekker dagje uit. Een plaats met een mooi en levendig historisch centrum, centraal in de randstad en goed bereikbaar. Dat vonden we in Gouda.”

Het echtpaar vond een prachtig grachtenpand waar tot op heden de eerste vestiging van galerie Honingen is gevestigd. Inmiddels is er een tweede winkel in het centrum van Gouda bijgekomen. Stel: “Je ziet dat het centrum de afgelopen jaren nog meer is opgeknapt. Verwaarloosde panden zijn verdwenen, leegstand is ingevuld. Het vibreert.”

Enthousiast gaat hij verder: “Veel van onze vaste, trouwe klanten komen van ver; Groningen, Amsterdam, ‘t Gooi. De meesten hebben we leren kennen via beurzen of binnen ons netwerk en vaak waren ze toch verrast dat er in Gouda zulke mooie kunst te vinden is.”

Troef in handen

Naast de fysieke winkel is Honingen ook online te vinden en dat wordt door nieuwe én bestaande klanten gewaardeerd. “We krijgen regelmatig e-mails en telefoontjes van mensen die een kunstwerk op onze site hebben gezien. Het is toch een soort digitale etalage”, vertelt Stel. “En vaste klanten, die bekend zijn met onze collectie, beslissen vaak op basis van een online afbeelding of ze een stuk willen aanschaffen.”

Toch verwacht hij niet dat de fysieke winkel in de toekomst overbodig zal worden. “Gouda was en is de juiste keuze voor ons. Met deze locatie hebben we een sterke troef in handen die visueel aantrekkelijk is, waar mooie evenementen plaatsvinden en waar het leeft.”