René Formenoij
Eigenaar LEGO-speciaalzaak Playtoday

De winkel opende in oktober 2012. “We vonden het belangrijk om te kiezen voor een locatie middenin het Groene Hart. Bovendien vind je hier erg gunstige huurprijzen”, vertelt Formenoij. Dan lachend. “En ik kom oorspronkelijk uit Zoetermeer en mijn compagnon uit Rotterdam, dus dit lag mooi in het midden.”

Juiste locatie

De keuze voor de locatie bleek een schot in de roos. Formenoij: “Het eerste pand wat we huurden werd al snel te klein, dus zijn we verhuisd naar een ander pand in het historische centrum. Het was natuurlijk spannend om weer een stap te maken, maar de resultaten waren al vrij snel boven verwachting.

Zo zijn de kinderfeestjes die wij organiseren voor de komende zes maanden volgeboekt. En we merken dat ook mensen van buiten de regio ons weten te vinden.”

Die groep is diverser dan van tevoren verwacht. ”Zo’n twintig procent van onze klanten zijn volwassenen. Die droomden vroeger al van een uitgebreide en grote LEGO-set en hoeven nu geen toestemming meer aan hun ouders te vragen. Natuurlijk verkopen we nog het meest aan kinderen, maar onze winkel is echt voor iedereen, jong en oud.

Veel mensen worden ook enthousiast van onze verticale bouwmuur of de speelruimte waar kinderen naar hartelust kunnen bouwen.”

Niet alleen fysiek, maar ook online

Een maand geleden ging de webshop live. “De eerste resultaten zijn veelbelovend. We zien al een lichte groei in het aantal verkopen, maar het blijft natuurlijk afwachten”, vertelt Formenoij. “Het grootste gedeelte van onze klanten komt graag naar onze fysieke winkel. Meestal hebben ze van ons gehoord via mond-tot-mond reclame of ze hebben onze website gezien.”

Playtoday is op zijn plek in Gouda. “De afgelopen jaren zie je dat de ondernemers steeds meer ondernemen, samen of met de gemeente. Daardoor zitten we niet alleen op een mooie locatie. Er hangt ook nog eens een ontzettend positieve sfeer.”